Een Russische tank in Oekraïne in november vorig jaar
NOS Nieuws

'Vijftig Russische tanks trekken Oost-Oekraïne in'

Volgens de autoriteiten in Kiev zijn vannacht vanuit Rusland ongeveer 50 tanks, 40 raketinstallaties en 40 pantserwagens Oost-Oekraïne binnengereden. Dat zou gebeurd zijn om de posities van de pro-Russische separatisten rond de stad Debaltsevo te versterken. De stad zelf is in Oekraïense handen.

Debaltsevo is een belangrijk verkeersknooppunt en ligt strategisch tussen de steden Donetsk en Loegansk. Rond de stad zijn al weken felle gevechten aan de gang.

De leiders van Rusland en Oekraïne en de pro-Russische separatisten waren vannacht in Minsk om te onderhandelen over een oplossing voor het conflict in Oost-Oekraïne en kwamen een staakt-het-vuren overeen dat zondag ingaat. Over de kwestie-Debaltsevo werden Poetin en Porosjenko het niet eens.

Omsingeling

Volgens de rebellen hebben zij het leger volledig omsingeld en moeten de Oekraïense militairen de stad opgeven. Kiev zegt dat van omsingeling geen sprake is en weigert de wapens neer te leggen. Volgens Poetin moeten Kiev en de leiders van de rebellen in Donetsk en Loegansk de kwestie-Debaltsevo gezamenlijk oplossen.

Het Westen zegt zeker te weten dat Rusland de pro-Russische separatisten ondersteunt met materieel en Russische militairen. Rusland ontkent dat. In de overeenkomst die vannacht is gesloten staat dat alle buitenlandse militairen Oekraïne moeten verlaten.

Oefening

Staatspersbureau Ria meldt dat het Russische leger vandaag is begonnen aan een grote militaire oefening. In twaalf Russische regio's oefenen meer dan 30 regimenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl