NOS Nieuws

Ook in Zuid-Limburg hebben boeren schade door muizen

Na Friesland en de andere noordelijke provincies hebben nu ook boeren in Limburg te maken met flinke overlast en schade door muizen. Bij de Limburgse landbouworganisatie LLTB hebben zich de afgelopen tijd meerdere Zuid-Limburgse boeren gemeld met schade door de knaagdieren.

"Een schadebedrag is heel lastig te noemen. De schade is heel wisselend", zegt Roel Boots van de LLTB. Bovendien zijn veel boeren vanwege de winter nog niet op hun percelen geweest, dus de precieze omvang is nog niet bekend.

De muizen veroorzaken vooral veel schade aan weilanden. "Wat er straks gaat gebeuren is dat er minder gras voor de koeien op het land staat. Boeren moeten dan extra voer bijkopen."

Lekker hapje

Nadat de Limburgse boerenorganisatie gisteren met een bericht naar buiten kwam is er een tiental nieuwe meldingen bij de organisatie binnengekomen.

"We krijgen ook wel wat meldingen binnen bij fruittelers. Dat zijn maar enkele berichten, maar die nemen we wel heel serieus". De schade bij fruittelers wordt extra goed in de gaten gehouden, want de muizen kunnen de wortels van de fruitbomen stuk knagen.

"Feitelijk kunnen wij helemaal niks doen", zegt Boots. "Een paar dagen geleden bestreden boeren in Friesland de muizen met water. Dan wordt het land onder water gezet. De muizen komen dan naar boven en vervolgens pakken roofvogels de muizen op. Die hebben dan een lekker hapje. In Zuid-Limburg gaat dat niet, je hebt hier heel veel heuvels."

Uit satellietbeelden blijkt dat de muizenplaag in Friesland zich nog steeds uitbreidt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl