John Cantlie wordt door IS gebruikt voor propagandadoeleinden
NOS Nieuws

'Persvrijheid wereldwijd flink achteruit gegaan'

Het gaat wereldwijd flink slechter met de persvrijheid. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van Verslaggevers Zonder Grenzen, een organisatie die zich inzet voor de persvrijheid.

De verslechtering komt vooral door acties van terroristische groeperingen als Islamitische Staat en Boko Haram. "Die gedragen zich als nieuwe despoten", zegt het hoofd van de organisatie tegen persbureau AFP.

Uit de index van Verslaggevers Zonder Grenzen blijkt dat er wereldwijd vorig jaar 3719 schendingen van de persvrijheid zijn geweest. Dat is 8 procent meer dan het jaar ervoor.

Zwarte Gaten

Vooral de vechtende partijen in het Midden-Oosten en in Oekraïne richten hun pijlen ook direct op de mensen die in de media werken. Die worden gedwongen om propaganda te maken, worden ontvoerd en zelfs gedood, meldt het rapport. Een voorbeeld daarvan is de Britse oorlogsfotograaf John Cantlie. Hij heeft voor IS al verschillende filmpjes moeten maken.

In Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn er grote 'zwarte gaten' wat betreft persvrijheid. Onafhankelijke informatie bestaat daar simpelweg niet meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl