Kort voor het overleg poseerden alle betrokkenen
NOS Nieuws

Oekraïne-overleg Minsk nog gaande

Het topoverleg in Minsk over de crisis in Oekraïne duurt voort. In de Wit-Russische hoofdstad zijn de Oekraïense president Porosjenko, bondskanselier Merkel, president Hollande en president Poetin sinds gisteravond bijeen om een oplossing te vinden.

Het viertal onderhandelde woensdagavond enkele uren en hield daarna een korte pauze. Ze zwegen in alle toonaarden over het verloop van de onderhandelingen. Een medewerker van president Porosjenko zei dat de gesprekken nog de hele nacht zullen doorgaan.

Het eerste doel van de gesprekken is een staakt-het-vuren. Moeilijke punten zijn de terugtrekking van alle zware wapens van het front en de eis van Oekraïne om de hele grens met Rusland te controleren.

Soevereiniteit

Oekraïense diplomaten hebben tijdens een buffet, waarbij de pers aanwezig mocht zijn, gezegd dat er al een soort van akkoord is wat voor de vier partijen acceptabel zou zijn.

De territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne zouden gerespecteerd worden. Dat zou volgens correspondent Jeroen Wollaars opzienbarend nieuws zijn want dat zou betekenen dat de separatisten afstand doen van het gebied dat ze hebben veroverd.

"Dat zou zelfs betekenen dat Poetin de Krim opgeeft." Het is het Oekraïense droomscenario, maar of het waar is, kan niet worden gezegd, aldus Wollaars vanavond vanuit Minsk.

Het overleg in Minsk duurt voort

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl