Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem AFP

De eurolanden praten maandag verder met Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, minister Dijsselbloem, gezegd na een overleg in Brussel. Er is nog geen akkoord met de nieuwe Griekse regering over de financiële redding van het land. 

Volgens Dijsselbloem is er wel vooruitgang geboekt, maar niet genoeg om tot een gezamenlijke verklaring te komen. De ministers van Financiën van de eurolanden hebben de afgelopen avond meer dan zes uur met de Griekse regering gepraat.

Teruggefloten

De Griekse minister van Financiën Varoufakis zei na afloop van het overleg dat hij verwacht dat er maandag een overeenkomst wordt gesloten. Hij zei ook dat het nooit de bedoeling was geweest om nu al een akkoord te sluiten, maar dat het verder goede gesprekken waren.

Bronnen rond de onderhandelingen zeggen daarentegen dat Varoufakis wel degelijk akkoord was met een verklaring, maar dat hij na een telefoontje met Athene werd teruggefloten. De gesprekken liggen nu stil tot maandag.

'Eurogroep leek af te koersen op akkoord'

Een van de pijnpunten is het gebrek aan vertrouwen dat de eurolanden hebben in de nieuwe Griekse regering, die onervaren is en niet erg consistent in zijn uitlatingen, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. 

Verder wil Griekenland meer financiële steun van de andere Europese landen en de Europese Centrale Bank, maar dan zonder de harde eisen die tot nu toe aan noodsteun werden verbonden.

Betogingen

Griekse media melden dat vandaag ongeveer 13.000 mensen op het plein voor het parlementsgebouw in Athene hebben gedemonstreerd om steun te betuigen aan de regering van premier Tsipras. Dat waren er meer dan vorige week, toen de Grieken ook via Facebook en andere sociale media waren opgeroepen om de straat op te gaan.

Ook in steden als Patras en Thessaloniki werd betoogd voor de regering en tegen verdere bezuinigingen. De protesten verliepen voor zover bekend vreedzaam.

Arjan Noorlander: werken aan wantrouwen

STER reclame