Schettino mocht vandaag in de rechtszaal nog een laatste verklaring afleggen AFP

16 jaar cel voor kapitein van Costa Concordia

time icon

Kapitein Francesco Schettino van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia heeft 16 jaar gevangenisstraf gekregen. Hij is schuldig bevonden aan dood door schuld, het vroegtijdig verlaten van zijn schip en het veroorzaken van een schipbreuk.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 26 jaar geëist. Schettino was niet aanwezig bij de uitspraak omdat hij zich grieperig voelt; eerder op de dag was hij wel in de rechtszaal om een laatste verklaring af te leggen.  

Bij de ramp voor de kust van Toscane in Italië kwamen op 13 januari 2012 32 mensen om het leven. Schettino zei destijds dat hij was afgeleid toen het schip op de rotsen liep van het eilandje Giglio in de Middellandse Zee.

De rechtszaak heeft 19 maanden geduurd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schettino veroordeeld tot 16 jaar cel

Schettino zei op de laatste dag van zijn proces dat hij al zwaar is gestraft door alle negatieve publiciteit in de media. "Ik ben behoorlijk door de mangel gehaald", sprak hij met een brok in zijn keel.

Maar de openbaar aanklager was niet onder de indruk van Schettino's woorden. Hij herhaalde dat de kapitein flink gestraft moet worden omdat alleen hij verantwoordelijk is voor de scheepsramp. Hij liet na om alle 4200 opvarenden meteen te laten evacueren waardoor aan boord een chaos ontstond, zei het OM.

Schettino gaat in hoger beroep. Hij mag dat in vrijheid afwachten. De komende vijf jaar mag hij geen openbare functie vervullen. 

STER Reclame