NOS Nieuws

Albert Einstein in Leids museum

 • Museum Boerhaave
  Albert Einstein, potloodtekening 1920 door Harm Kamerlingh Onnes
 • Museum Boerhaave
  Heike Kamerlingh Onnes, litho ca. 1920 door Harm Kamerlingh Onnes
 • Museum Boerhaave
  De heliumliquefactor als kubistische compositie, krijttekening 1920 door Harm Kamerlingh Onnes (detail)
 • Museum Boerhaave
  Laboratoriummedewerker bij heliumliquefactor, krijttekening 1920 door Harm Kamerlingh Onnes (detail)

De Leidse kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985) heeft in de jaren twintig befaamde geleerden geportretteerd die bij zijn oom, de Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes, over de vloer kwamen. Onder hen was Albert Einstein. Museum Boerhaave in Leiden heeft nu deze schetsen en tekeningen verworven. Het merendeel was tot nu toe niet bekend.

Harm was in 1920 en 1921 ook geregeld te vinden in het laboratorium van zijn oom Heike, die bezig was met onderzoek naar het absolute nulpunt (-273°C). Hij maakte er portretten en legde vast hoe zijn oom en medewerkers bezig waren met hun experimenten.

Logés

De natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes kreeg in 1913 de Nobelprijs. In zijn Leidse woning, 'Huize ter Wetering' aan het Galgewater, kwamen in die tijd veel buitenlandse logés over de vloer.

Het huis was een trefpunt van wetenschappers en kunstenaars, onder wie Marie Curie, Albert Einstein en Niels Bohr. Zij ontmoetten er Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop, Albert Verwey en Carel Lion Cachet.

Tentoonstelling

De collectie tekeningen komt uit de nalatenschap van een schoonzoon van Harm Kamerlingh Onnes. Een selectie is van 21 februari tot en met 26 april te zien in Museum Boerhaave in Leiden. Over de familie van wetenschappers en kunstenaars is een begeleidend boekje verschenen met de titel Koude, kunst, Kamerlingh Onnes, geschreven door Dirk van Delft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl