Leerlingen van het Dalton College in Den Haag
NOS Nieuws

Dekker: schooladvies mag niet genegeerd worden

Scholen in het voortgezet onderwijs mogen zich bij het aannemen van leerlingen alleen baseren op het schooladvies van de basisschool. Als zij daarnaast de uitslagen van de Cito-toets laten meespelen, zal staatssecretaris Dekker ingrijpen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dekker dat een aantal zelfstandige gymnasia afspraken heeft gemaakt om zelf invloed te kunnen uitoefenen op welke leerlingen zij toelaten. Hij vindt dat onacceptabel.

Bekostigingssanctie

Het is te vroeg om nu al in te grijpen, zegt hij. Want de Cito- en andere eindtoetsen worden pas in april afgenomen. Maar als hij merkt dat scholen daar alsnog op letten, zal hij "in het uiterste geval ook een bekostigingssanctie" opleggen. Dat betekent dat die scholen minder geld van de overheid krijgen.

De regel dat scholen zich alleen mogen laten leiden door het schooladvies - dat altijd voor 1 maart moet worden gegeven - is dit schooljaar ingegaan.

Betrouwbare voorspeller

Volgens Dekker heeft onderzoek aangetoond dat het advies van de basisscholen "een betrouwbare en krachtige voorspeller is voor de verdere schoolloopbaan van kinderen". Een aantal middelbare scholen is daar niet van overtuigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl