In de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn de Oekraïense president Porosjenko, bondskanselier Merkel, president Hollande en president Poetin bijeen om een oplossing te vinden voor de crisis in Oost-Oekraïne. Poetin landde ruim een half uur later dan de anderen op de luchthaven van Minsk.

De gesprekken zijn gericht op het bereiken van een staakt-het-vuren, de terugtrekking van zware wapens van het front en het instellen van een gedemilitariseerde zone. Bij aanvang van het overleg schudden Poetin en Porosjenko elkaar de hand. 

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius moeten de deelnemers deze "laatste kans" aangrijpen om een vredesregeling te bereiken. Internationaal wordt met spanning uitgekeken naar het resultaat van de top. De bijeenkomst in Minsk krijgt nog extra gewicht door de aanwezigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken van de deelnemende landen.

De vier hoofdrolspelers zegden pas vandaag definitief hun komst naar Minsk toe. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier was het gisteren nog onzeker of de top zou doorgaan. De oplaaiende gevechten in Oekraïne konden nog roet in het eten gooien.

Voorafgaand aan het overleg is de strijd in Oekraïne inderdaad geëscaleerd, maar de top gaat niettemin door. Negentien Oekraïense militairen sneuvelden vandaag in Debaltsevo, de stad die op een strategisch belangrijke plaats ligt tussen de rebellenbolwerken Loegansk en Donetsk. Een raketaanval op regeringsgebied in Oekraïne kostte aan elf burgers het leven. 

Kremlin optimistisch

Afgelopen nacht is de Oekraïne-Contactgroep zonder tastbaar resultaat uit elkaar gegaan. Toch schat een Russische diplomaat de kans van slagen van de top op 70 procent. "De leiders gaan niet voor niets naar Minsk", zei hij.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat wel degelijk vooruitgang is geboekt in de aanloop naar de top. Een struikelblok kan volgens hem de Oekraïense eis zijn voor de totale controle over de grens met Rusland. Daarover zal Kiev met de separatisten moeten onderhandelen, zegt Lavrov.

Bestand

In Minsk wordt allereerst geprobeerd een overeenkomst over een wapenstilstand te bereiken. Grote onenigheid is er nog over een bestandslijn en over de vraag wie op een staakt-het-vuren moet toezien. 

Volgens NOS-correspondent Jeroen Wollaars is een wapenstilstand het hoogst haalbare vandaag in Minsk. Een overeenkomst daarover zou gevolgd moeten worden door aparte onderhandelingen tussen Kiev en de separatisten. 

Bondskanselier Merkel en president Hollande hebben hun gewicht in de schaal gegooid om een diplomatieke oplossing voor het conflict in Oekraïne te bewerkstelligen. Met name Merkel ziet geen heil in wapenleveranties aan Oekraïne, omdat Rusland daar niet van onder de indruk zal zijn.

President Porosjenko dreigde gisteren met de invoering van het krijgsrecht in Oekraïne als het overleg in Minsk niet tot resultaat leidt.  Vanochtend zei Porosjenko dat hij de noodtoestand in heel het land uitroept als Rusland de situatie verder laat escaleren.

Porosjenko: noodtoestand bij verdere escalatie

STER reclame