AFP

"Hij had twintig, dertig, nee, honderd jaar gevangenisstraf moeten krijgen!" De moeder van jihadist Brian De Mulder, die vanochtend werd veroordeeld, vindt dat Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem niet hard genoeg gestraft kan worden. Ze is woest op hem.

Belkacem werd vanochtend in Antwerpen veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het oprichten en leiden van de terroristische groep Sharia4Belgium. Volgens de rechter rekruteerde de organisatie jongeren voor de jihad.

De moeder van De Mulder vindt dat Belkacem alle jongeren erin heeft geluisd. Ze wil daarom dat hij wordt teruggestuurd naar Marokko, waar hij vandaan komt. Daar moet hij zijn straf maar uitzitten, vindt ze.

De rechter oordeelde anders. Volgens hem was er wel sprake van groepsdruk, maar hebben de jongeren zelf de keuze gemaakt om naar Syrië te gaan. 

'Hij had twintig, dertig, nee, honderd jaar moeten krijgen!'

Dimitri Bontinck, de vader van kroongetuige Jejoen, is blij dat zijn zoon niet naar de gevangenis hoeft. De rechter in Antwerpen veroordeelde hem tot een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden.

"Wij hadden natuurlijk liever gezien dat Jejoens straf werd opgeschort, maar met een voorwaardelijke straf kunnen wij perfect leven", zei Bontinck na de uitspraak.

"Het kan nu worden afgesloten", gaat Bontinck verder. "We kunnen het nu achter ons laten."

Dimitri Bontinck voor de rechtbank in Antwerpen AFP

'Ik ben een tevreden man'

STER reclame