Een vestiging van Foppen in Harderwijk
NOS Nieuws

'Bizar dat Foppen door kan blijven gaan'

De Consumentenbond vindt het "onvoorstelbaar" dat Foppen door kan blijven gaan als visverwerker. Gisteren werd bekend dat het bedrijf uit Harderwijk als enige van de 400 bedrijven in de visverwerkingsindustrie onder toezicht is gesteld van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Consumentenbond wijst onder meer op de salmonellabesmetting bij Foppen in 2012. 23.000 mensen werden ziek en vier mensen stierven aan de gevolgen van het eten van besmette zalm. In augustus bleek dat de visverwerker daarvoor ook al beboet was voor onhygiënische toestanden.

Bizar

"Ze zijn al sinds 2010 onder controle en hebben verschillende boetes gekregen. Die zijn kennelijk niet afschrikwekkend genoeg", zegt Joyce Donat van de Consumentenbond. "Het is eigenlijk wel heel bizar dat zij nog steeds in de markt zijn. En ze zijn ook nog een van de grootste."

Uit de controles van de NVWA in de visverwerkingsindustrie bleek gisteren dat bij ongeveer de helft van de visverwerkende bedrijven fouten zijn geconstateerd. Meestal ging het om vis bewaren bij te hoge temperatuur of om gebrekkige hygiëne.

"Als je de cijfers hoort, dan is er echt iets ernstigs aan de hand in de visindustrie en moeten er maatregelen komen", zegt Donat. Volgens haar gaat het alleen maar om geld en wordt er kennelijk niet goed opgelet. Zo kloppen volgens de Consumentenbond de etiketten vaak niet.

Vraagtekens

De bond vermoedt dat de visverwerkers het niet zo nauw nemen met de regels vanwege "de economische druk om geld te verdienen".

Ook de supermarkten moeten volgens de Consumentenbond hun verantwoordelijkheid nemen. Die laten controles uitvoeren onder toeleveranciers. Zo beschikt Foppen over alle certificaten die het bedrijf moet hebben. "Daar kun je vraagtekens bij zetten", zegt Donat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl