NOS Nieuws

Ontknoping in grootste terrorisme-proces ooit in België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Was Sharia4Belgium een terroristische organisatie die jongeren hersenspoelde en aanspoorde om te gaan vechten in Syrië? Of wilde deze Belgische organisatie alleen vreedzaam de orthodoxe islam promoten? Vandaag doet de rechtbank van Antwerpen, onder zware beveiligingsmaatregelen, uitspraak in wat in België 'het grootste terrorisme-proces ooit‘ wordt genoemd.

Maar liefst 45 leden van Sharia4Belgium staan terecht. Het openbaar ministerie heeft celstraffen van 4 tot 15 jaar tegen hen geëist. Volgens het OM waren ze lid van een terroristische organisatie die met geweld de islamitische wetgeving wilde invoeren in België en – toen dat niet lukte – in Syrië.

Fouad Belkacem

Sharia4Belgium werd in 2010 opgericht en eind 2012 opgeheven. Tientallen leden zijn daarna naar Syrië getrokken om daar te vechten bij IS en Al-Nusra. Van de 45 verdachten zijn er 9 aanwezig tijdens het proces. De rest zit in Syrië of is daar inmiddels gesneuveld.

Hoofdverdachte is Fouad Belkacem. Volgens het OM was hij de leider van Sharia4Belgium.

Een provocateur, maar zeker geen terrorist

Hoofdverdachte Fouad Belkacem over zichzelf

De rechter moet oordelen of er genoeg bewijs is om Sharia4Belgium te bestempelen als een terroristische organisatie. Volgens de verdediging ging het bij de bijeenkomsten en bekeringen op straat alleen om het promoten van de orthodoxe islam. Hoofdverdachte Fouad Belkacem noemde zichzelf tijdens de verhoren een "provocateur, maar zeker geen terrorist".

Fouad Belkacem is hoofdverdachte in het proces tegen Sharia4Belgium

Belkacem ontkent dat hij jongeren heeft aangezet naar Syrië te gaan. Volgens hem waren ze juist de ‘crème de la crème’ van de Vlaamse moslims en hadden ze beter in België kunnen blijven om de orthodoxe interpretatie van de islam aan te prijzen.

De aanklagers geloven daar niets van. Volgens het OM hebben de leiders jongeren geïndoctrineerd en aangezet om naar Syrië te gaan. Ze wilden de maatschappij ontwrichten met terreurdaden, aldus het Openbaar Ministerie.

Een van die jongeren is een andere bekende verdachte: Jejoen Bontinck. Zijn vader ging naar Syrië om te proberen hem terug te halen. Er staat ook een Nederlander terecht. Redouan Akdim (27) uit het Belgische Sint-Niklaas heeft een Nederlands paspoort. Hij is momenteel waarschijnlijk in Syrië.

Jejoen Bontinck, één van de verdachten tijdens het proces, komt aan bij de rechtbank

Veroordeling

Het is maar de vraag of het tot een veroordeling komt. Het OM stond tijdens het proces uitvoerig stil bij het radicale salafisme dat Sharia4Belgium predikte. Maar hard bewijs dat Sharia4Belgium jongeren naar Syrië heeft gestuurd, ontbreekt.

Ook zijn er bijvoorbeeld geen wapens of gevechtskledij gevonden of plannen voor een terreuraanslag. Maar dat er geen terreurdaden zijn verricht, betekent nog niet dat Sharia4Belgium niet als terroristische organisatie kan worden gezien, zo bepleitte het OM tijdens het proces.

Vanaf 09.00 uur leest de rechtbank in Antwerpen het vonnis voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl