Raonic legt aan voor een service
NOS Sport

Publiek moet wennen aan kanonskogels Raonic

In 1984 moesten Ivan Lendl en Jimmy Connors halsoverkop Ahoy verlaten vanwege een bommelding. Vandaag werd het spel niet stilgelegd bij het ABN Amro-toernooi, terwijl er toch een paar kanonskogels door het Sportpaleis raasden.
Afzender: Milos Raonic.

"Ik hoorde het vandaag van die bommelding. Mooi verhaal", zei Raonic, nadat hij bij zijn debuut in Rotterdam in drie sets had gewonnen van Andrej Koeznetsov. De Canadees moest even wennen aan Ahoy, maar dat was andersom ook zo. Dat was al duidelijk bij zijn eerste opslag.

Even schrikken

Raonic vuurt een opslag af door het midden van de baan. De bal schiet via de boarding met een rotvaart omhoog en valt in het publiek. De schrik zit er duidelijk in bij de mensen op de voorste rij.

Alle ogen gaan naar het scorebord om de snelheid van de service te zien, maar het is de machine niet gelukt om Raonic' wapenfeit te registreren. Dat blijft de hele eerste game zo. Daarna gaat het wel goed en is ook de servicemeter gewend aan de nummer zes van de wereld.

ABN Amro 2015: Raonic-Koeznetsov

Je ziet aan mij niet dat ik strijd lever, maar dat doe ik wel. Om de rally's kort te houden.

Milos Raonic

Geen record

Raonic' snelste opslag van vandaag is 230 kilometer per uur. Dat is geen record in Ahoy. In 2006 presteerde Taylor Dent het om de bal met 241,1 kilometer per uur in het servicevak te rammen. Raonic' snelste opslag ooit is 249,9 kilometer per uur. De Australiër Samuel Groth is met 263,4 kilometer per uur de absolute recordhouder.

Raonic haalt zijn snelheid bij het serveren uit zijn techniek en zijn lengte, maar ook zijn bespanning helpt mee. De snaren van de 24-jarige Canadees hebben een spanning van 22,5 kilogram. Dat is laag voor een topspeler, die vaak meer spanning wil voor meer controle over de bal. Raonic gaat met een lage bespanning duidelijk voor het katapult-effect.

Reuzenstappen

Het is een karateristiek beeld: met reuzenstappen (dezelfde waarmee hij de top bestormt) loopt de boomlange Raonic over de baan. Stoicijns, zoals altijd. "Je ziet aan mij niet dat ik strijd lever, maar dat doe ik wel. Om de rally's kort te houden. De meeste spelers vechten zich juist ín een rally. Dat spreekt het publiek vaak meer aan. Ik doe het precies andersom."

Zonder service is Raonic kwetsbaar. In de rally's is hij nog zoekende in Ahoy. Hij heeft bijvoorbeeld geen antwoord op een tweede service van 154 kilometer per uur van Koeznetsov. Zo kan het dus ook. Raonic wint de wedstrijd door op matchpoint zijn negentiende ace te produceren.

Na afloop mag hij een paar ballen het publiek in slaan. Direct komt daar het verzoek bij: alsjeblieft, ga niet serveren! Dat mag Raonic later deze week weer doen tegen Simone Bolelli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl