Visverwerker Foppen
NOS Nieuws

Visverwerker Foppen krijgt rode kaart

Het gaat nog altijd niet goed met de hygiëne bij visverwerker Foppen uit Harderwijk. Het bedrijf is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspectie overtreedt Foppen structureel de wet.

Foppen kwam in 2012 in opspraak doordat zijn gerookte zalm besmet was met salmonella. 23.000 consumenten raakten ziek en zeker vier mensen stierven. In augustus bleek dat Foppen in de jaren daarvoor ook al was beboet voor onhygiënische toestanden.

Nu krijgt Foppen als enige van de 400 visverwerkende bedrijven in Nederland het label rood. Er komt een wekelijkse inspectie en bij overtredingen worden boetes opgelegd. Als het bedrijf zich niet aan de regels houdt, wordt het gesloten, zegt minister Schippers.

Foppen ligt opnieuw onder vuur.

Onacceptabel

Zij heeft onderzoek laten doen naar alle visverwerkende bedrijven en noemt de uitkomst daarvan onacceptabel. Meer dan de helft van de bedrijven is ingedeeld in de categorie oranje. Dat betekent dat er fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet direct een gevaar voor de volksgezondheid betekenen. Het gaat meestal om vis die bij te hoge temperatuur wordt bewaard of om onhygiënische toestanden.

Schippers heeft voor de hele sector extra inspecties aangekondigd. Ze vindt dat de bedrijfstak echt moet verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl