Sydney
NOS Nieuws

Australië doet mee aan Eurovisie Songfestival

"And the twelve points from Australia go to...." Hè? Australië op het Eurovisie Songfestival? Ja, Australië. 'Down Under' mag dit jaar voor één keer meedoen, heeft de ESF-organisatie besloten ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het songfestival.

Omdat het om een eenmalige deelname gaat, is Australië direct geplaatst voor de finale in Wenen en hoeft het land niet mee te doen aan de voorrondes in de halve finale.

Stemmen

De keuze is volgens organisator European Broadcasting Union op Australië gevallen, omdat het songfestival in dat land zeer populair is. En het Australische SBS is lid van de EBU.

Er wordt bekeken hoe het Australische publiek kan stemmen. In het land is het namelijk ochtend ten tijde van de finale. De stemmen van het publiek moeten voor 50 procent meetellen in het totaal, de andere helft wordt bepaald door een professionele jury.

Wel is al duidelijk dat de Australiërs ook mogen stemmen in de halve finales. En de andere 39 deelnemers kunnen op de Australische act stemmen.

Wat als de Aussies winnen?

Mocht het land onverhoeds het songfestival winnen, dan verhuist het circus volgend jaar niet naar Sydney, Canberra of Melbourne. Besloten is dat het ESF dan in een land in Europa wordt georganiseerd. Wel mag Australië dan nog een keer een deelnemer afvaardigen.

Zou Kylie Minogue zich geroepen voelen. Of Nick Cave? De Australiërs zelf bepalen wie 'Down Under' in Wenen gaat vertegenwoordigen, zegt de ESF-organisatie. Als dat maar voor 16 maart duidelijk is, want dat is de deadline voor de inschrijving van deelnemers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl