NOS NieuwsAangepast

'Aanval Noord-Korea verbaast me niets'

NOS Studio Sport-commentator Jan Roelfs was teammanager van het Zuid-Koreaanse nationale voetbalelftal dat tijdens het WK 2002 onder leiding stond van Guus Hiddink. Hij woonde bijna anderhalf jaar in Seoul. Voor NOS.nl belde Jan Roelfs naar aanleiding van de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea met wat oude bekenden in Seoul.

"De Zuid-Koreaanse regering zal de militaire strijdkrachten op het eiland Yeonpyeong moeten versterken." Dat zegt oud-generaal Lee Kap Jin. De gepensioneerde militair was in de jaren negentig als commander general verantwoordelijk voor de verdediging van de zes eilanden die in Zuid-Korea de Noordwesteilanden worden genoemd.

Lee is van mening dat de aanval van de Noord-Koreanen van vorige week een strategische zet is geweest van de Noord-Koreaanse strijdkrachten om hun loyaliteit en volgzaamheid aan de beoogde opvolger van Kim Jong-il, de jonge Kim Jong-un, te tonen.

Lokaal conflict

"Zo werkt dat nu eenmaal in het Noord-Koreaanse leger", zegt Lee. Dat ze daarvoor Yeonpyeong hebben uitgekozen verbaast Lee niets: "Door het eiland te bestoken met raketten hebben de Noord-Koreanen bewust voor een lokaal conflict gekozen, want op de Noordwesteilanden zijn geen Amerikaanse strijdkrachten gestationeerd", weet Lee.

"Op die manier houden ze de Verenigde Staten buiten het conflict. Dat weten ze. Het is een bewuste provocatie geweest naar ons, Zuid-Korea. In mijn tijd is er ook een aantal militaire acties geweest, schermutselingen, rondom de eilanden. Wat de regering nu moet doen, is de strijdkrachten versterken op de eilanden en meer doen om de bevolking te beveiligen."

Lee voelt de frustratie bij de Zuid-Koreanen dat ze niet meteen hebben teruggeschoten. "Nu is het te laat, nu kunnen we niks meer doen." De oud-generaal is van mening dat Zuid-Korea de soft policy die het de afgelopen jaren heeft gehanteerd ten aanzien van de Noord-Koreanen moet laten varen. "De aanval is een provocatie, ze willen ons bang maken en hun positie bij het zeslandenoverleg versterken."

Te gek voor woorden

De frustratie zit diep bij de Zuid-Koreaanse bevolking. Ook bij dr. Lee Young Soo, docent aan de Sejong Universiteit in Seoul. Hij is vrijdag teruggekomen uit China en heeft de aanval van de Noord-Koreanen op het eiland van een afstand gevolgd. Door de telefoon reageert Lee op de aanval van vorige week. "De situatie is gespannen, we wachten af wat er gaat gebeuren."

Zoals bij veel Zuid-Koreanen hebben de beelden van brand en verwoesting op het eiland Yeonpyeong veel indruk gemaakt. Het feit dat er dit keer ook burgerslachtoffers zijn gevallen heeft Lee en alle Zuid-Koreanen diep geraakt. De beelden zijn schokkend en het effect op de Zuid-Koreaanse samenleving is veel groter dan de vermeende Noord-Koreaanse aanval op een Zuid-Koreaans oorlogsschip in maart van dit jaar, waarbij 46 opvarenden om het leven kwamen.

Dr. Lee: "Nu zijn er burgers om het leven gekomen. Dit is echt te gek voor woorden! Ik vind dat we terug moeten slaan als ze nog een keer aanvallen. We kunnen dit niet meer over onze kant laten gaan. Iedereen in Seoul denkt er zo over!"

Helemaal niets

De mening op de universiteit en onder veel jongeren in Zuid-Korea is ook radicaal veranderd de afgelopen dagen. Voorheen hadden de jongeren weinig van doen met het dictatoriale Noorden. Ze leefden met een schaduw, een regime dat af en toe wat harde taal uitsloeg maar verder het reilen en zeilen even in Zuid-Korea ongemoeid liet.

Noord-Korea ligt op een steenworp afstand, maar in het leven van de moderne Zuid-Koreaanse jongere speelde het nauwelijks een rol. Sinds de aanval op Yeonpyeong is dat beeld radicaal veranderd.

Naast de roep om represailles bij een eventuele aanval van het Noord-Koreaanse regime vindt het gros van de Zuid-Koreaanse bevolking dat de Noord-Koreanen helemaal geen voedselhulp meer moeten krijgen. Lee: "We moeten ze niets meer geven. Geen humanitaire hulp, geen economische hulp, helemaal niets!"

Toegenomen spanning

Journalist John Duerden, woonachtig in Seoul en sportverslaggever voor onder meer de Korean Herald en de International Herald Tribune voelt ook de toegenomen spanning op straat: "Het leven gaat gewoon door maar de mensen zijn er wel mee bezig. Je voelt ook dat de inwoners van Seoul verontwaardigd zijn over wat er is gebeurd de afgelopen week."

"Dat is ook gevoed door de enorme media-aandacht die er de afgelopen dagen in Zuid-Korea aan het incident is besteed", vervolgt Lee. "Nog elke dag staan de kranten vol en berichten de tv-stations onophoudelijk over de aanval van afgelopen dinsdag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl