ANP
NOS Nieuws

Weer skeletten Batavia-opvarenden gevonden op Australisch eiland

Op Beacon Island, een eiland voor de Australische westkust, zijn weer menselijke resten gevonden. De skeletten van twee volwassenen zijn waarschijnlijk van opvarenden van het Nederlandse VOC-schip de Batavia.

Vorige week werden er ook al botten gevonden van schipbreukelingen. Nadat de Batavia scheepsbreuk had geleden in 1629 kwamen zij zwemmend terecht op het eiland.

Terwijl de kapitein met enkele anderen redding ging halen, vond er een slachtpartij plaats onder de achterblijvers. Beacon Island werd vervolgens het "epicentrum van een overlevingsstrijd", zegt Alistair Paterson, professor Archeologie aan de University of Western Australia.

Onderzoek

Tientallen mensen kwamen om het leven bij de schipbreuk en de muiterij. Paterson: "Forensisch onderzoekers zullen nu proberen uit te vinden wat er precies gebeurd is op het eiland."

De nieuwe vondst brengt het totaal aan gevonden skeletten op het eiland op dertien. De menselijke resten liggen in het forensisch lab van de Australische universiteit, waar ze onderzocht zullen worden door twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl