Donald Roach (L) van eigenaar Sun Capital Partners en Jack Zantman (V&D) bij het hoofdkantoor
NOS Nieuws

'Altijd groot vertrouwen in oplossing V&D gehad'

Grote opluchting gisteren voor duizenden werknemers van V&D: banken, verhuurders en V&D zelf kwamen tot een akkoord waardoor het warenhuis voorlopig door kan. De onderhandelingen werden geleid door Jeroen Lokerse, CEO van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. In het NOS Radio 1 Journaal zei hij dat de afgelopen dagen alle partijen in oplossingen wilden denken, in plaats van kort gedingen.

Dacht u in het weekend dat het zou lukken?

"Wij hebben er altijd groot vertrouwen in gehad, hoewel de belangen groot waren en ook uit elkaar lagen. De grote moeilijkheid was om juist één lijn te krijgen in die belangen. Daarvoor is veel dialoog geweest. Daar ontstond ook één groot belang met al die eigenaren om die oplossing ook echt te gaan zoeken. Dat gaf vertrouwen dat het moest kunnen lukken."

Hoe heeft het Amerikaanse Sun Capital, de eigenaar van V&D, zich tijdens de onderhandelingen opgesteld?

"Er was zeker meer afstand dan wanneer het een Nederlandse eigenaar was geweest. Ze kozen aanvankelijk een erg harde aanpak: er kwam een brief met daarin onredelijke eisen, die tot kort gedingen leidden. Door die situatie begonnen wij ons erg zorgen te maken over het voortbestaan. Wij hebben daarna een platform gecreëerd om in gesprek te komen en daar werd de basis gelegd om tot oplossingen te komen."

Was het zonder dat platform afgelopen geweest voor V&D?

"Dat is moeilijk te zeggen. Maar duidelijk is wel dat als een eigenaar een kort geding had gewonnen en als er meer kort gedingen waren geweest waarin een ontruiming werd geëist, dat die onherroepelijk tot een faillissement hadden geleid."

Hebben alle partijen evenveel water bij de wijn gedaan?

"Er is in ieder geval voor de korte termijn een oplossing gezocht, waarbij de vastgoedeigenaren een grote bijdrage hebben geleverd. Voor de lange termijn is er tijd gecreëerd om verder te onderhandelen over de huurcontracten."

Dus de onzekerheid voor de lange termijn blijft?

"Nee, voor zover ik dat kan overzien niet. Als ik kijk naar het financieringspakket dat er ligt en de eigenaar die inmiddels weer eigen vermogen heeft toegevoegd aan de organisatie, is er zeker ruimte om langere tijd vooruit te kunnen. Ik denk zeker zo'n twee jaar met de basis die er ligt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl