NOS Nieuws

'Onverdoofd slachten van vissen moet stoppen'

Wakker Dier wil dat er een einde komt aan het onverdoofd slachten van vissen. De organisatie heeft hierover een brief gestuurd naar staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Uit onderzoek van Wakker Dier zou blijken dat vissen zoals haring, schol en kabeljauw gruwelijk lijden. "De dieren worden levend verwerkt (opengesneden, organen verwijderd), stikken of sterven langzaam door onderkoeling na levend invriezen", zegt de organisatie.

Stressbeleving

Wakker Dier vindt dat de dieren net zoveel recht hebben op een pijnloos einde als andere slachtdieren als koeien en varkens. Volgens de organisatie gaat het om meer dan vier miljard vissen per jaar.

"De overheid erkent dat vissen een vorm van pijn-, angst- en stressbeleving kennen, maar zij vindt daarom nog niet dat de dieren recht hebben op verdoving bij de slacht", aldus Wakker Dier.

De organisatie pleit voor meer diervriendelijke methodes om de dieren mee te doden, zoals verdoving met een elektrische schok. Deze zomer is alleen verdoofde slacht bij paling verplicht gesteld.

Rapport

Zes jaar geleden bepaalde de EU dat dieren die voor de consumptie zijn bestemd zo pijnloos mogelijk moeten worden geslacht. "Dat gold niet voor vissen, omdat de EU vond dat er te weinig kennis was over een humane slacht."

De Europese Commissie zou onderzoek doen en met een rapport komen. Wakker Dier wil dat rapport niet afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl