NOS Nieuws

Halt-cursus drinkende jongeren faalt

De cursus 'Nee zeggen tegen alcohol' van Halt heeft geen effect. De cursus was bedoeld om jongeren van de drank af te helpen, maar uit een evaluatie in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat de jongeren na zes maanden weer net zoveel drinken als voor de cursus.

De cursus werd in 2006 ingevoerd voor jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd. Tijdens de cursus werd ze geleerd hoe ze moeten omgaan met groepsdruk en hoe ze 'nee' kunnen zeggen als hun alcohol wordt aangeboden.

Ook de ouders werden bij de cursus betrokken. Ze kregen uitleg over de effecten van alcohol op het lichaam van kinderen.

Campagnes

Het idee was dat de jongeren met de opgedane kennis minder zouden gaan drinken. Dat blijkt dus niet het geval. Ook ouders gingen vaak niet anders denken over het drinkgedrag van hun kinderen.

Halt zegt in een reactie dat een cursus van zes uur mogelijk te kort is. Ook zegt het bureau dat het effect in de afgelopen jaren minder is geworden doordat jongeren door strengere regels en campagnes toch al minder zijn gaan drinken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl