Vreugde bij de Nederlandse zaalhockeyvrouwen
NOS Sport

'Zaalhockey leeft niet in Nederland'

Zowel de Nederlandse hockeymannen als de hockeyvrouwen veroverden afgelopen weekend de wereldtitel zaalhockey op deWK in Leipzig, Duitsland. NOS-commentator Philip Kooke vertelt over deze unieke prestatie.

Het WK indoorhockey wordt sinds 2003 elke vier jaar gehouden. De Nederlandse vrouwen werden één keer eerder wereldkampioen, dat was in 2007 toen Spanje in de finale werd verslagen. Voor de mannen is het de eerste wereldtitel in de zaal.

Nederland heeft in één klap twee wereldkampioenen in de zaal. Hoe kan dat?

"Dat heeft te maken met twee goede, serieuze bondscoaches. De mannen worden gecoacht door de Duitser Robin Rösch en Duitsland is de bakermat van het zaalhockey. Hij weet waar hij over praat, want hij is opgegroeid met indoorhockey."

"Ook bij de vrouwen is er sprake van een serieuzere aanpak. Bondscoach Marieke Dijkstra was zelf de beste Nederlandse zaalhockeyster en speelde in 2003, 2007 en 2011 zelf de WK-finale. Natuurlijk hebben ze niet de beste spelers in de selectie, omdat de Nederlandse veldselectie niet aan zaalhockey doet. Alleen al daarom is het een opmerkelijke prestatie."

Het volgende WK indoor is toegewezen aan Argentinië in 2019, maar het is nog de vraag of het doorgaat. Wat denk je, was dit het laatste WK indoor?

"Dat zou goed kunnen, want in Argentinië is er weinig interesse voor hockey in de zaal. Bovendien is het ontzettend duur om een indoor-WK te organiseren en er valt ook bijna geen geld mee te verdienen."

"De tv-gelden voor het hockey komen voornamelijk uit India, dat is een markt van tientallen miljoenen kijkers. Zaalhockey kennen ze daar niet. Ik kan me goed voorstellen dat de wereldhockeyfederatie FIH momenteel wel andere prioriteiten heeft dan te investeren in een tak van de hockeysport die voor de meeste landen toch een bijnummer is."

De Nederlandse zaalhockeycompetitie vindt alleen plaats in de winter, wanneer het veldhockeyseizoen stilligt. Heeft het kans van slagen om in Nederland een jaarlijkse competitie te houden, zoals het zaalvoetbal?

"Nee, want omdat veldhockey nu eenmaal voorrang heeft, leidt zaalhockey in Nederland een zieltogend bestaan. De Nederlandse veldteams zijn in de winter vaak op stage in verre landen en dus is een combinatie voor de Nederlandse selectie in ieder geval niet mogelijk. Bovendien is er ook geen tijd, omdat de kalender van de hockeyers propvol zit. De mannen van Oranje Zwart moesten zichzelf dit seizoen terugtrekken uit de zaalhoofdklasse, omdat ze niet voldoende spelers op de been konden brengen."

"Indoorhockey is vaak ook een alternatief voor goede hockeyers die het Nederlandse veldteam net niet halen en dan de zaal in gaan. Wat dat betreft zijn deze wereldtitels een goede promotie voor het zaalhockey in Nederland. Met name de jeugd heeft er veel aan om ook in de zaal te spelen. Het is goed voor je techniek, dus je wordt er ook een betere hockeyer op het veld van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl