Ireen Wüst weet nog niet wat ze volgend seizoen gaat doen
NOS Schaatsen

Toekomst Wüst ligt volledig open

Er ging een lichte schok door de schaatswereld toen Ireen Wüst vorige week aankondigde na dit seizoen te vertrekken bij Team Continu. Ze mist een sportieve uitdaging bij de ploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme en wil weer met mannen trainen. Wat gaat de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden nu doen? Het grote speculeren kan beginnen.

Volgens schaatsanalyticus Erben Wennemars heeft het besluit van Wüst niet alleen te maken met sportieve redenen. "Als het alleen gaat om een mannelijke trainingspartner, trek je een B-junior uit een gewest. Daar kun je dan mee trainen. Er is ook iets met een klik. Als je het echt naar je zin hebt, valt er altijd wel een man bij te halen. Dat kan nooit het grote euvel zijn."

Valse start

Wüst heeft in ieder geval geleerd van vorig jaar, meent Wennemars, toen de TVM-ploeg ophield te bestaan en ze lang moest wachten op een nieuwe werkgever.

"Vorig jaar was ze de grote winnares van de Olympische Spelen en bleef ze op het laatst als enige over. Lotto-Jumbo zat vol, Corendon zat vol, toen bleef Continu over. Het is fantastisch dat Continu haar een plaats heeft aangeboden, maar het was eigenlijk een beetje een valse start. Ik denk dat ze al vrij snel doorhad: dit is niet waar ik graag mijn laatste jaren als schaatser wil doorbrengen."

De voornaamste opties

Door haar besluit vroeg bekend te maken, heeft ze alle tijd om haar opties te bekijken. "Nu kan iedereen bij haar langskomen. En iedereen wil haar hebben", aldus Wennemars. Maar wat zijn de voornaamste opties van Wüst?

Lotto-Jumbo

Bij de ploeg van Jac Orie zou Wüst kunnen worden herenigd met haar voormalige TVM-partners Sven Kramer en Wouter olde Heuvel. "Lotto-Jumbo heeft een damesploeg. Daarin zullen wel wat verschuivingen komen, dus daar kan ze terecht", stelt Wennemars.

Corendon

De ploeg van onder anderen Koen Verweij, Jan Blokhuijsen, Marrit Leenstra en Lotte van Beek zou wel geïnteresseerd zijn in een gesprek met Wüst. Wennemars: "Corendon heeft al aangegeven: als ze met mannen wil trainen, wij hebben mannen. We kunnen daarover in ieder geval gaan praten."

iSkate

De stichting iSkate heeft al de beschikking over sprintploeg Beslist.nl, maar wil komend seizoen ook met een allroundploeg komen. Het Groningse collectief ziet in Wüst de gedroomde kopvrouw van die mogelijke nieuwe formatie. Wennemars speculeert nog even verder: "Daar zit weer een Groningse link. Misschien komt Gerard Kemkers dan wel weer terug. Ik denk dat Wüst dat heel erg op prijs zou stellen."

En meer...

Maar er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden. Zo is een overgang naar Team Stressless, de ploeg van coach Bart Veldkamp rond Bart Swings, niet ondenkbaar. En dan is er nog de Clafis-ploeg van Jillert Anema. Ook is het mogelijk dat er nog een nieuwe sponsor opduikt die een ploeg rond Wüst zou willen opbouwen.

Keuzes genoeg, maar de Sportvrouw van het jaar 2014 heeft nog even de tijd. Idealiter zou Wüst aan het einde van dit seizoen, eind maart, moeten weten welk schaatspak ze volgend jaar gaat aantrekken.

Wennemars: misschien komt Kemkers wel weer terug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl