De Japanse premier Abe (m) heeft de veiligheidsmaatregelen aangescherpt EPA
NOS Nieuws Buitenland

Japan pakt fotojournalist paspoort af

Een persfotograaf uit Japan mag van zijn regering niet afreizen naar Syrië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn paspoort afgepakt.

De 58-jarige Yuichi Sugimoto wilde naar eigen zeggen naar Syrië om daar verslag te doen van de situatie in de vluchtelingenkampen. Hij zou niet van plan zijn om door gebied te reizen dat in handen is van IS, maar de Japanse overheid vindt zijn plannen toch te gevaarlijk.

Vorig jaar werden in Syrië twee Japanse journalisten gevangengenomen door IS. Beiden zijn inmiddels onthoofd.

Voor het eerst

De Japanse overheid mag een paspoort innemen wanneer de houder van plan is een groot veiligheidsrisico te nemen. Het is voor het eerst dat een paspoort ook daadwerkelijk wordt afgepakt.

Zowel de Japanse politie als het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geprobeerd de journalist te overtuigen om niet naar Syrië gaan. "Maar we hebben hem niet op andere gedachten kunnen brengen", zegt een woordvoerder van het ministerie. Daarop werd zijn paspoort geconfisqueerd.

Schandalig

Sugimoto is woest over het afpakken van zijn paspoort en noemt het een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. "Ik heb alle veiligheidsmaatregelen getroffen. Als het echt gevaarlijk zou worden, dan zou ik onmiddellijk terugkeren", zegt hij tegen Japanse media. "Het is mijn werk om te laten zien wat er in de wereld gebeurt. Dit is schandalig."

De fotograaf bezocht het Midden-Oosten geregeld als oorlogsverslaggever. In 2003 was hij in Irak en in 2012 en 2013 maakte hij reizen door Syrië.

STER reclame