NOS Nieuws

'Bezetting' in Leiden schokt Marokkaanse organisaties

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders werkt aan een aangifte tegen de mannen die een moskee in Leiden hebben 'bezet'.

Vanochtend klommen vijf mannen op de moskee in aanbouw aan de Ter Haarkade in Leiden. Daar hingen zij Nederlandse vlaggen en spandoeken met de teksten 'In Leiden begint de victorie' en 'Stop de Islam' op.

De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de extreem-rechtse actiegroep Identitair Verzet. Die groepering zegt dat dit het begin is van een serie acties.

Verspreiden van haat

Voorzitter Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders vindt de actie schokkend. "Hiertegen moet worden opgetreden. Deze groep heeft eerder al actie gevoerd bij een islamitische school in Rotterdam. We gaan aangifte doen van aanzetten tot geweld en het verspreiden van haat."

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland is geschokt door actie in Leiden. "Onder islamitische burgers groeit de angst voor agressieve aanvallen op moslims en moskeeën."

De raad roept de regering op de moslims in Nederland te beschermen. De organisatie ziet de afgelopen maanden een toename van geweld en discriminatie tegen moslims en moskeeën.

Onderzoek

De vijf mannen, die niet uit Leiden komen, zijn vanmorgen gearresteerd. De politie zegt de actie serieus te nemen en er onderzoek naar te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl