De Duitse bondspresident Joachim Gauck, Máxima en Willem-Alexander vorige zomer in Maastricht
NOS Nieuws

Koningspaar en Duitsland koesteren elkaar

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

  • Piet van Asseldonk

    Redacteur Koninklijk Huis

Nederland geldt economisch gezien als een provincie of deelstaat van Duitsland. Heel begrijpelijk dus dat koning Willem-Alexander, die handelsbevordering hoog in het vaandel voert, vaak aan het hoofd van handelsmissies naar dit buurland reist.

Ook monarchaal gezien is ons land nauw verbonden met Duitsland. Door de aderen van de Oranjes stroomt veel Duits bloed. Geen wonder dus dat onze grote oosterbuur, hoewel die de monarchie heeft afgezworen, veel belangstelling toont voor het Nederlandse vorstenhuis. De ook in Duitsland populaire koningin Máxima draagt daar het nodige toe bij.

Uit een recent onderzoek van het blad ‘Frau im Spiegel’ bleek dat van alle vorstelijke personen in Europa Máxima, samen met de Zweedse kroonprinses Victoria, bij de Duitse vrouwen het meest in de smaak valt; op de voet gevolgd overigens door de Britse hertogin Catherine (Kate), de vrouw van prins William. Met Linda de Mol hoort Máxima tot de bekendste Nederlandse vrouwen in Duitsland.

Máxima en Victoria vallen het meest in de smaak

Oei, Máxima sprak geen Duits

De koningin wordt door onze oosterburen gewaardeerd om haar inspanningen als speciaal gezant van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. In die functie ijvert zij wereldwijd voor het toegankelijk maken van financiële diensten in minder ontwikkelde gebieden. Zij kreeg daarvoor afgelopen jaar de prestigieuze ‘Duitse Mediaprijs’ uitgereikt. Bij die gelegenheid noemde Daniela Schadt, de partner van de Duitse Bondspresident Joachim Gauck, haar ‘een van de meest gerespecteerde persoonlijkheden van Europa’.

Het was voor de Duitsers wél even slikken dat Máxima haar dankrede in het Engels en niet in het Duits uitsprak. Koning Willem-Alexander spreekt goed Duits. Hij is, net als de koninginnen Juliana en Beatrix, van huis uit vertrouwd met de Duitse taal en cultuur. Zijn vader (Claus), grootvader (Bernhard), overgrootvader (Hendrik) en betovergrootmoeder (Emma) waren allemaal van Duitse komaf.

Nog tien deelstaten te gaan

De Duitse ‘banden des bloeds’ van de koning en de populariteit van de koningin komen hun bevordering van de Nederlands–Duitse handel ten goede.

Een onderzoek van de Nederlandse exportclub Fenedex wees Máxima – in één adem overigens met Frau Antje, de Duitse marketingmascotte van de Nederlandse zuivelindustrie – aan als een ‘belangrijk vrouwelijk boegbeeld’ voor onze export. En een koning doet het in Duitsland, waar ze het na eeuwen vol koningen en keizers sinds het gedwongen aftreden van keizer Wilhelm II in 1918 zonder moeten stellen, altijd goed.

Volgende maand reist de koning samen met de koningin, al voor de derde keer sinds zijn aantreden, met een grote handelsmissie naar Duitsland. Kort na de inhuldiging (2013) van Willem-Alexander was het koningspaar met een, al eerder geplande, missie in Baden-Württemberg en Hessen. Vorig jaar waren de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen aan de beurt en volgende maand volgen Sleeswijk-Holstein en Hamburg. Daarna nog tien deelstaten te gaan. Handelssucces verzekerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl