AFP
NOS Nieuws Buitenland

Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink overleden

De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink (79) is overleden. Hij stierf in het vliegtuig, toen hij onderweg was van Amsterdam naar Kaapstad. Zijn bekendste boek was 'n Droë wit seisoen, dat is verfilmd als A Dry White Season met Donald Sutherland in de hoofdrol

Brinks ex-vrouw heeft het overlijden bevestigd aan Zuid-Afrikaanse media.

Brink is net als onder meer Breyten Breytenbach een belangrijke schrijver uit de Afrikaner bevolkingsgroep van Zuid-Afrika. Hij schreef zowel in het Engels als in het Afrikaans en was emeritus hoogleraar Engels aan de Universiteit van Kaapstad.

Verboden

Brink verzette zich tegen de apartheid in zijn land met boeken in de taal van de overheerser. Een aantal van zijn boeken werd verboden onder het apartheidsregime, waaronder Kennis van die Aand. Een van zijn critici zei daarover: "Als dit literatuur is, dan is een bordeel een zondagsschool".

In Zuid-Afrika wordt zijn veelzijdigheid geprezen. Hij was niet alleen schrijver, maar was ook vooraanstaand als literatuurcriticus, vertaler, schrijver van reisverhalen en academicus. Hij speelde daarnaast bijvoorbeeld ook een rol in een soap-serie, 7de Laan.

Schrijver en kenner van het Afrikaans Adriaan van Dis zegt dat Brink niet een groot stylist was, maar wel "een veelschrijver in de beste zin van het woord. Elk jaar een roman." Door tegenwerking door het blanke regime liet hij zich niet uit het veld slaan.

"Hij was een moedig man in zijn tijd. In die rol is hij ongelooflijk. Hij heeft een geweldige hoeveelheid studenten opgevoed en bewust gemaakt. In die zin heeft hij een grote erfenis nagelaten", aldus Van Dis.

Eredoctoraat

De schrijver stierf op weg van België terug naar huis. Hij had een eredoctoraat ontvangen van de Belgische universiteit UCL, de Katholieke Universiteit Leuven.

STER reclame