NOS Nieuws

Griepprik beschermt niet goed

De griepprik beschermt dit jaar niet voldoende. Dat zegt viroloog Ab Osterhaus van de Universiteit Utrecht. Honderdduizenden mensen die de griepprik hebben gekregen lopen daardoor extra gezondheidsrisico's, met name ouderen.

In totaal zijn bijna drie miljoen Nederlanders gevaccineerd. Hooguit tien tot twintig procent van de gevaccineerden is beschermd, terwijl dat volgens Osterhaus 70 tot 80 procent had moeten zijn.

Dat komt doordat de griepprik beschermt tegen de virusstammen AH3, AH1 en B-influenza. De huidige griepepidemie wordt echter gedomineerd door het H3N2-virus. Daar sluit het vaccin dus niet op aan.

De samenstelling van de griepprik verandert ieder jaar. In het voorjaar proberen deskundigen een inschatting te maken van welke virusstammen de komende winter het meest voorkomen.

Griepprik beschermt niet goed

Osterhaus en RIVM-viroloog Adam Meijer adviseren mensen uit risicogroepen om bij de eerste griepverschijnselen antivirale middelen te slikken om de infectie te onderdrukken. Tot de risicogroepen behoren onder andere mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of vormen van kanker of longziekten.

Het aantal griepgevallen ligt met 1,1 miljoen nu al hoger dan het vorige griepseizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl