Imran Khawaja
NOS Nieuws

Britse jihadist 'Barbie' veroordeeld

Een Britse jihadist is in Londen veroordeeld tot twaalf jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische aanslagen. Imran Khawaja werd afgelopen zomer opgepakt toen hij terug wilde naar Engeland om mensen te ronselen.

De 27-jarige Brit bekende schuld voor het deelnemen aan een terroristisch trainingskamp, het voorbereiden van terroristische acties, het krijgen van schiettraining en het bezit van wapens. Daarnaast liet Khawaja zich graag filmen en fotograferen voor propagandamateriaal van terreurbeweging IS.

In scène

De Londenaar vertrok vorig jaar januari naar een terroristisch trainingskamp in Syrië. Daar sloot hij zich aan bij de terroristische groepering Rayat al-Taweek, een beweging die is gelieerd aan IS. Khawaja verscheen in verschillende propagandafilmpjes en op foto's van IS. Op een van die foto's is hij te zien met een afgehakt hoofd in zijn hand.

Een half jaar later organiseerde hij zijn terugkeer naar Engeland waar hij mensen wilde ronselen. Om zijn terugtocht te verbloemen werd zijn dood in scène gezet. Op sociale media verschenen berichten dat hij was omgekomen bij gevechten. Ondertussen was hij via Bulgarije onderweg naar Engeland. In de haven van Dover pakte de politie hem alsnog op.

Cacaoboter en condooms

Khawaja wordt in Engeland gezien als een van de gevaarlijkste Syriëgangers die is teruggekeerd en opgepakt. In Syrië stond de bodybuilder bekend als 'Barbie.' Hij klaagde regelmatig dat er geen bodylotion en toiletpapier voorhanden was in het trainingskamp. Ook vroeg hij zijn vrienden in Engeland om hem condooms en cacaoboter op te sturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl