Europese Commissie voorspelt voorzichtige groei voor de komende jaren
NOS Nieuws

Europa groeit voorzichtig dankzij lage energieprijzen

De economische groei in Europa zet voorzichtig door. De Europese Commissie verwacht voor dit jaar een gemiddelde groei van 1,7 procent in Europa. Dat is iets hoger dan de voorspelling van eind vorig jaar. Voor het eerst sinds 2007 zal er weer economische groei zijn in alle landen van de Unie.

Wel waarschuwt de Europese Commissie dat de groei nog steeds erg matig is, zeker vergeleken met de Verenigde Staten waar de economie twee keer zo hard groeit als in Europa.

Lage energieprijzen

Bovendien wordt de verwachte groei vooral veroorzaakt door de lage energieprijzen en de aankondiging van de ECB om 1100 miljard euro in de Europese economie te pompen. Het komt niet door toenemende economische activiteit van burgers en bedrijven.

Groot probleem blijft de hardnekkige werkloosheid, gemiddeld 10 procent in heel Europa, maar meer dan het dubbele in Griekenland en Spanje.

Voor Nederland blijven de verwachtingen gelijk aan vorige ramingen.

Vergrootglas

Deze cijfers zijn vooral van belang voor Frankrijk, Italië en België, omdat zij onder het vergrootglas liggen. Hun begrotingen voor dit jaar zijn nog niet goedgekeurd door Brussel, omdat ze de afspraken van het Groei- en Stabiliteitspact niet naleven.

Over een maand komt de Commissie met een definitief oordeel, maar dankzij deze licht positieve trends neemt de kans af dat deze drie landen extra maatregelen moeten nemen.

De Nederlandse economie zal dit en volgend jaar groeien. De Europese Commissie verwacht voor dit jaar een economische groei van 1,4 procent. Voor 2016 wordt een groei van 1,7 procent verwacht.

De werkloosheid zal in Nederland iets dalen. Waar de werkloosheid in 2014 6,9 procent was, zal dat naar verwachting dit jaar z'n 6,6 procent worden.

Volgens de Commissie groeit de Nederlandse economie vooral doordat huishoudens meer zullen uitgeven. Mensen hebben door stijgende lonen en de lage inflatie meer geld te besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl