Werknemers gaan steeds later met pensioen
NOS Nieuws

Helft werknemers gaat na 65ste met pensioen

Vorig jaar was voor het eerst meer dan de helft van de werknemers die met pensioen gingen 65 jaar of ouder, meldt het CBS. De leeftijd waarop mensen met pensioen gaan, stijgt al jaren. Door een aantal wetswijzigingen werken mensen langer door.

De gemiddelde pensioenleeftijd was tot 2007 jarenlang 61 jaar. Sinds die tijd is het percentage mensen die op of na hun 65ste met pensioen gaan, gestegen van 20 naar ruim 50 procent.

Boeren werken lang

Het CBS heeft ook naar de pensioenleeftijd per sector gekeken. Daaruit blijkt dat ambtenaren het vroegst met pensioen gaan, gemiddeld met 63,2 jaar. Dat komt vooral doordat militairen verplicht met pensioen gaan als ze 59 zijn.

Landbouwers, vissers en werknemers in de cultuursector gaan het laatst met pensioen. De gemiddelde leeftijd ligt in deze sectoren boven de 66 jaar.

Steeds meer gepensioneerden

Sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Per jaar komt er een maand bij, zodat de pensioenleeftijd in 2021 uitkomt op 67 jaar. Tegelijk stijgt het aantal gepensioneerden. Dat komt door de vergrijzing. In totaal waren er in 2014 3,1 miljoen gepensioneerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl