De man die de aanslag in Irak pleegde, hier te zien in de Haagse Schilderswijk NOS

De Nederlandse jihadist die gisteren een zelfmoordaanslag heeft gepleegd in Fallujah is Lotfi S., alias Abu Hanief. Dat bevestigen bronnen aan de NOS en RTVNH. Hij was een van de twee sprekers tijdens de ISIS-demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag in juli die veel ophef veroorzaakte.

Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen. Ook zwaaiden de demonstranten met zwarte jihadvlaggen. Burgemeester Van Aartsen kreeg veel kritiek omdat de politie niet ingreep.

Straat Dawah

S. was prominent lid van de met elkaar vervlochten groepen Straat Dawah en Behind Bars, volgens de inlichtingendienst AIVD een van de succesvolste activistische jihadistische bewegingen in Nederland. Hij deed aan verschillende acties en demonstraties mee.

Opvallend was de demonstratie in september 2012 op het Museumplein in Amsterdam tegen de film Innocence of Muslims. Tientallen radicale moslims scandeerden de naam van Osama bin Laden en zwaaiden met de ook door ISIS veelvuldig gebruikte zwarte vlaggen. Voor het eerst werd zichtbaar dat de jihadistische beweging in Nederland een groei doormaakte.

Amsterdam 

De 32-jarige S. was afkomstig uit Amsterdam. Na de demonstratie in de Schilderswijk is hij samen met Hagenaar Azzedine C., alias Abu Moussa, door de politie aangehouden. Na een kort verhoor werd hij weer vrijgelaten. Het OM verdacht de twee van het aanzetten tot geweld tegen een bevolkingsgroep en groepsbelediging.

S. is voor zover bekend de vierde Nederlandse jihadist die in Syrië of Irak een zelfmoordaanslag heeft uitgevoerd. 

STER reclame