NOS Nieuws

Excuses topjournalist voor stoer verhaal

Excuses van Amerikaanse nieuwslezer

De Amerikaanse topjournalist Brian Williams heeft excuses gemaakt voor zijn bewering dat hij tijdens de Irakoorlog in 2003 in een helikopter zat die door Iraakse troepen onder vuur werd genomen. Williams vloog toen als verslaggever in een Chinook-helikopter mee, maar niet zijn maar een andere Chinook werd geraakt.

Williams maakte zijn excuses in het NBC News-programma Nightly News dat hij sinds 2004 zelf presenteert. Nightly News is het best bekeken tv-nieuwsprogramma in de VS.

VS-militairen verlaten een Chinook tijdens een operatie in Irak

De zaak kwam aan het rollen door een bezoek afgelopen donderdag van Williams aan een ijshockeywedstrijd van de New York Rangers. Williams is een fan, net als een officier van het Amerikaanse leger die hem in 2003 in Irak had beschermd. Williams had hem daarom uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen.

De stadionspeaker vertelde het publiek dat Williams in 2003 in een helikopter had gezeten die door de vijand was geraakt en een noodlanding had moeten maken. Daarna had de eenheid van de legerofficier hem beschermd. Williams herhaalde die beweringen vrijdag in zijn nieuwsprogramma. NBC News plaatste vervolgens beelden van zijn bezoek aan de ijshockeywedstrijd op Facebook.

Een militair die in de getroffen helikopter had gezeten, zag dat en plaatste een reactie: "Sorry maat, ik kan me niet herinneren dat jij in het toestel zat. Ik weet nog wel dat je een uur later, nadat wij waren geland, kwam aanlopen en vroeg wat er gebeurd was en ook dat jullie met andere Chinooks naar Koeweit vertrokken om jullie 'oorlogsverhaal' aan Nightly News te vertellen".

Excuses

Williams heeft zijn excuses aangeboden en zei niet te begrijpen waarom hij zo'n vergissing had begaan. Hij zegt dat zijn bedoeling oprecht is geweest, namelijk het bedanken van veteranen voor wat zij hebben gedaan. Er zijn geen aanwijzingen dat hij vaker een onjuiste versie van zijn helikopterverhaal heeft verteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl