NOS NieuwsAangepast

Kindervredesprijs voor Dominicaanse

De Internationale Kindervredesprijs 2010 is toegekend aan Francia Simon uit de Dominicaanse Republiek. Het meisje van 16 zet zich in voor kinderen zonder geboortebewijs.

Kinderen die niet zijn opgenomen in het geboorteregister, zijn uitgesloten van gezondheidszorg en onderwijs. Francia stond zelf ook niet in de registers. Inmiddels heeft Simon zo'n 130 kinderen zonder officiële naam en nationaliteit aan een registratie geholpen.

Menchú Tum

De prijs werd in de Ridderzaal in Den Haag uitgereikt door de Guatemalteekse mensenrechtenactiviste Rigoberta Menchú Tum. Die won in 1992 als jongste mens ooit de Nobelprijs voor de Vrede. Ze was toen 33 jaar.

Francia Simon riep na het in ontvangst nemen van de prijs regeringen op om voor officiële papieren voor vluchtelingenkinderen te zorgen. Daarmee hebben ze later betere kansen op ontwikkeling, zegt Simon.

Stichting

De Kindervredesprijs bestaat sinds 2005 en wordt elk jaar door de stichting KidsRight uitgereikt aan een jongere die zich inzet voor de rechten van kinderen. Aan de prijs is een bedrag van 100.000 euro verbonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl