NOS Nieuws

NPO verbetert back-up rampenzender

NPO 1 krijgt deze zomer een uitgebreidere back-up die ervoor moet zorgen dat de nationale rampenzender optimaal blijft functioneren, ook bij een calamiteit bij de omroep zelf. Met die noodvoorziening kunnen technici de eindregie van de drie publieke televisiezenders op afstand bedienen.

Donderdagavond bleven de kijkers van NPO 1 een uur lang verstoken van beeld, omdat het NOS-gebouw was ontruimd vanwege een indringer. Ook de programmering van NPO 2 viel daardoor twintig minuten weg.

Als de nieuwe noodvoorziening in de loop van dit jaar is verbeterd, kan de NPO bij een calamiteit vrijwel direct de uitzendingen op NPO 1, 2 en 3 voortzetten vanaf een andere locatie.

Beveiliger

Minister Opstelten zei al snel na de gebeurtenissen van donderdag dat de nationale rampenzender tijdens crisissituaties niet kan en niet mag uitvallen. Daarover had hij vanmiddag overleg in Hilversum. Bij die gelegenheid sprak hij in het NOS-gebouw ook met de beveiliger die donderdag werd gegijzeld door een gewapende indringer. Door het optreden van de beveiliger kon het NOS-gebouw worden geëvacueerd en kon de man snel worden aangehouden.

De minister sprak ook met andere betrokkenen over de gebeurtenissen van donderdag en die verhalen maakten grote indruk op hem, zegt zijn woordvoerder.

De uitbreiding van de noodvoorziening moet het eenvoudiger maken om in zulke gevallen snel weer uit te zenden. "Het lukte vorige week na enige tijd ook, wat onder hoge druk knap werk was van de technici, maar het was tegelijkertijd ook complex'', zegt de woordvoerder van de NPO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl