NOS Nieuws

'In Marioepol is helemaal niets meer'

'Er is hier helemaal niets meer'

Pro-Russische separatisten zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor twee recente raketaanslagen in Oost-Oekraïne waarbij in totaal 41 doden vielen, onder wie twee kinderen. Dat meldt Human Rights Watch na een eigen onderzoek in Oost-Oekraïne.

De organisatie doelt onder meer op een aanslag van 24 januari in Marioepol toen 29 burgers om het leven kwamen bij een raketaanval, onder meer in de buurt van een school. "Het lijkt erop dat de granaat explodeerde op de binnenplaats. Alle ramen zijn eruit geblazen", zegt een van de onderzoekers van Human Rights Watch.

Een moeder verloor bij die aanslag haar dochter van 2. "Een buurman droeg haar in zijn armen. Ze zat onder het bloed", vertelt ze. "Ze miste een oog en haar andere oog en buik zaten helemaal onder bloed. Voordat ze bij het ziekenhuis aankwam, was ze al overleden."

De Grad-raketten raakten ook huizen, winkels en een markt. Een getuige omschrijft de situatie: "Er lagen overal lichamen. Bij een meisje was het hoofd helemaal kapot. Een raket viel bovenop de markt, die totaal verwoest is. Er is hier helemaal niets meer."

Beide partijen zouden het gebruik van die wapens moeten afkeuren

Human Rights Watch

Onderzoekers van Human Rights Watch stellen vast dat zowel Oekraïense regeringstroepen als pro-Russische rebellen onnodig mensenlevens in gevaar brengen. Beide partijen plaatsen militaire doelwitten in drukbevolkte gebieden en vuren granaten af op woonwijken. Dat is in strijd met het internationale recht.

"Beide partijen zouden het gebruik van die wapens moeten afkeuren", zegt de onderzoeker.

Het geweld in het oosten van Oekraïne is de laatste weken weer opgelaaid, na een periode van relatieve rust. In januari zijn er in totaal 341 doden gevallen bij de gevechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl