NOS Nieuws

Gezichtsherkenning indicatief voor mate autisme

Onderzoekers van onder meer het Erasmus MC hebben een methode ontdekt waarmee ze kunnen bepalen hoe de stoornis van autistische kinderen zich in de puberteit zal ontwikkelen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Autism Research.

De onderzoekers ontdekten dat jonge kinderen met autisme die moeite hebben met het herkennen van gezichten in hun puberteit vaak meer symptomen hebben dan de kinderen die daar minder moeite mee hadden.

Zeven jaar

Tijdens het onderzoek werden kinderen getest kort nadat er autisme bij hen was vastgesteld. Na zeven jaar werden ze opnieuw onderzocht.

Tijdens de test voerden de kinderen gesprekjes met onbekende volwassenen om hun sociale vaardigheden te testen. Ook moesten ze op de computer foto's herkennen. Op deze manier kon worden vastgesteld hoe goed de kinderen zijn in het herkennen van gezichten.

Grote impact

Volgens de onderzoekers is het voor ouders en behandelaars belangrijk om in een vroeg stadium te weten hoe de ontwikkeling van een kind met autisme zal verlopen. "Als er bij een jong kind autisme wordt vastgesteld, heeft dat een grote impact op de ouders. Die willen graag weten wat ze in de toekomst kunnen verwachten", zegt onderzoeker Kirstin Greaves-Lord.

Het onderzoek heeft verder aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd veel symptomen van autisme hebben dat op latere leeftijd niet automatisch ook nog hebben. "Autisme gaat nooit helemaal over, maar in deze studie hebben we gezien dat kinderen in de puberteit een verslechtering lieten zien ten opzichte van hun kindertijd. Er waren ook kinderen die juist een verbetering lieten zien", vertelt Greaves-Lord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl