AFP

Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy heeft zijn Egyptische nationaliteit opgegeven. De kans lijkt nu groot dat hij na ruim een jaar gevangenschap in Egypte vrij zal komen.

Fahmy werd in december 2013 samen met twee collega's van opgepakt omdat hij een platform zou hebben geboden aan de Moslimbroederschap. Dat is verboden in Egypte. De rechter veroordeelde hen tot gevangenisstraffen tussen de zeven en tien jaar.

Canadees

Fahmy had zowel de Egyptische als de Canadese nationaliteit. Doordat hij nu alleen Canadees is, kan hij worden uitgezet onder een nieuwe wet die het voor buitenlanders mogelijk maakt hun straf in hun thuisland uit te zitten. 

Dit weekend kwam de collega van Fahmy, de Australiër Peter Greste, onverwacht vrij. Al-Jazeera eiste direct dat ook de andere twee medewerkers zouden worden vrijgelaten. Nu Fahmy geen Egyptisch staatburger meer is, lijkt de kans groot dat hij snel vrijkomt. 

Zijn vriendin zei tegen Canadese media dat het een moeilijk besluit was om zijn Egyptische paspoort in te leveren. "Hij is een trots Egyptenaar uit een familie van militairen."

Baher Mohamed

De vooruitzichten voor de derde journalist, Baher Mohamed, zijn onduidelijk. Hij is Egyptenaar en kan daarom niet, zoals Greste en Fahmy, het land worden uitgezet. 

Onlangs bepaalde het Hof Cassatie dat hij wel recht heeft op nieuw proces.

STER reclame