Wat zijn de gevolgen van eventuele Amerikaanse wapensteun?

Er zit beweging in het standpunt van president Obama ten aanzien van Oekraïne. Hij overweegt wapenleveranties in de strijd tegen de pro-Russische rebellen, zegt een hoge regeringsvertegenwoordiger in Washington.

Tot nu toe wilde Obama niets weten van wapensteun, omdat hij niet via een omweg in een oorlog met Rusland verwikkeld wil raken. Daarom leveren de Amerikanen nu alleen 'niet-dodelijk' materieel zoals nachtkijkers, kogelwerende vesten en radarapparatuur aan het Oekraïense leger.

Buitenlandse Zaken over Obama´s beslissing

Enorme stap

"Wapensteun van de VS zou een enorme stap zijn", zegt correspondent Wouter Zwart vanuit Washington. "Dan zullen de Amerikanen zich veel nadrukkelijker gaan verbinden aan deze oorlog."

Wat voor wapens de VS eventueel gaat leveren, is niet precies bekend. "Er wordt gesproken over defensieve wapens, zoals antiraketsystemen, pantserwagens en drones om te surveilleren", zegt Zwart.

Als Washington officieel wapens gaat leveren, is ook de weg vrij voor Rusland. En dan dreigt escalatie.

Moskou-correspondent David-Jan Godfroid

De druk op Obama om meer te doen wordt groter, omdat de economische sancties tegen Rusland niet het gewenste effect hebben. De rust is niet hersteld in Oost-Oekraïne en de Russen blijven de rebellen steunen die zich met geweld willen losmaken van Oekraïne. Op sommige plaatsen in het oosten is het geweld de laatste tijd weer opgelaaid.

Zwart wijst op de grote gevolgen die de Amerikaanse wapensteun zou kunnen hebben. "Dit zal ook een reactie ontlokken bij Rusland. Daarmee zou de VS misschien kunnen veroorzaken wat het de hele tijd probeerde te voorkomen: een internationale escalatie."

Dat zegt ook correspondent David Jan Godfroid vanuit Oekraïne. "Nu zegt Moskou dat de oorlog in Oekraïne een strijd is tussen Oekraïners onderling. Maar als Washington nu officieel wapens gaat leveren, is de weg vrij voor Rusland om ook wapens te leveren aan de pro-Russische separatisten. En als dat gebeurt, is de kans op internationale escalatie inderdaad heel groot."

'Als ze weer gaan schieten, dan gaan we hier zitten'

Rebellenleger

De leider van de pro-Russische Oost-Oekraïense 'volksrepubliek' die zich heeft afgescheiden, heeft opgeroepen tot een grootschalige mobilisatie. Hij wil het rebellenleger uitbreiden tot 100.000 strijders.

Obama zou om die reden nog eens willen bekijken of hij wapens en ander militair materieel kan leveren. Een snel besluit wordt overigens niet verwacht, omdat hij eerst overleg wil met Europese leiders, onder wie Angela Merkel.

Onderhandelingen

De Duitse bondskanselier gaat volgende week naar Washington. Vandaag zei ze met klem dat Duitsland zelf geen wapens aan Oekraïne zal leveren. Zij wil een eind maken aan het conflict via economische sancties en onderhandelingen.

"Dit conflict kan niet militair worden opgelost", zei Merkel in Boedapest na een gesprek met de Hongaarse premier Viktor Orban.

STER reclame