Kathrin Oertel bij een Pegida-demonstratie vorige week
NOS Nieuws

Ex-Pegida voorvrouw presenteert nieuwe beweging

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

In Dresden heeft de vorige week opgestapte woordvoerder van Pegida haar nieuwe beweging gepresenteerd. Onder de naam "Directe Democratie voor Europa" willen Kathrin Oertel en de vier andere opgestapte Pegida-leden een burgerbeweging beginnen.

De beweging wil zich naar Zwitsers voorbeeld inzetten voor meer referenda. De initiatiefnemers noemen zich rechts-conservatief en plaatsen zich in het politieke spectrum van Duitsland rechts naast de CDU/CSU-combinatie van Merkel.

Opvallend is dat asielpolitiek geen nadrukkelijk thema meer is. Ze willen niet de concurrentie met Pegida aangaan, zei Oertel.

Hitlerfoto

Eind vorige week stapte Oertel en de vier anderen uit Pegida. Ze deden dat omdat de man die eerder ophef veroorzaakte door als Hitler op de foto te gaan, nog steeds actief is in de beweging. Lutz Bachmann zit dan wel niet meer in het bestuur, maar hij zit nog wel in het kernteam dat de demonstraties organiseert. Dat vonden Oertel en haar medestanders niet acceptabel, maar ze verloren daarover een stemming en stapten op.

Door de bestuurlijke problemen bij Pegida zijn de demonstraties voor deze week afgezegd. Vlak na de bekendmaking van de splitsing in de islamkritische beweging gingen er nog wel mensen de straat op in Leipzig. Maar in plaats van de verwachte 15.000 à 20.000 mensen kwamen er maar 1500 demonstranten opdagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl