Rob Ehrens (r.) met Jeroen Dubbeldam ANP

Drie springruiters van de gouden WK-ploeg verschenen aan de start van de Grand Prix van Amsterdam, het klapstuk van Jumping Amsterdam. Maar Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten wisten geen van allen de barrage te bereiken. Bondscoach Rob Ehrens was niet verrast: “Het was voor hen een hele challenge.”

In de RAI verschenen Vrieling en Van der Vleuten niet met hun succespaarden Bubalu en Verdi, maar met jonge exemplaren. “Bubalu, het paard van Jur, is uit de sport", legt Ehrens uit. "Die krijgt volgende week zijn afscheid in Den Bosch. En Verdi, het paard van Maikel, heeft al een aantal wereldbekerwedstrijden gelopen. Het zijn geen machines, je kunt niet bezig blijven.”

Zenith niet in vorm 

Jeroen Dubbeldam startte in Amsterdam wel met zijn sterkste paard, met Zenith. Maar ook bij de man die vorig jaar naast het team-goud ook de individuele wereldtitel pakte, waren de verwachtingen verre van hooggespannen. Dubbeldam besloot Zenith dit winterseizoen te ontzien en de grote wedstrijden te mijden.

Voor Jumping Amsterdam maakte hij een uitzondering. Maar, concludeert Dubbeldam nadat hij zijn rondgang na twee springfouten voortijdig heeft beëindigd: “De wedstrijdvorm is er gewoon niet. Hij voelde niet slecht aan, maar de juiste scherpte is nog niet aanwezig. Hij heeft nog even nodig voordat hij er weer is.”

Wereldkampioen Dubbeldam richt zich met Zenith op de EK, die in augustus in Aken worden gehouden.

'Topvorm WK-trio is er niet in Amsterdam'

Bondscoach Ehrens heeft begrip voor de keuze van de ruiters om niet met hun toppaarden mee te doen aan Jumping Amsterdam. “Je kunt niet overal zijn. Er zijn elke week wel lucratieve evenementen, dus je moet er een goed management op loslaten. Maar dit is een mooie uitdaging om te kijken of de nieuwe, aankomende paarden de kar kunnen gaan trekken.”

Olympische droom 

De handschoen werd opgepakt door ruiter Willem Greve, die met zijn paard Carambole de grote prijs wist te winnen. De man die vooralsnog in de schaduw stond van het gouden WK-kwartet, wist plots de spotlights op zich gericht. “Ik hoop dat ik geen onbekende meer ben nu.”

Net als de WK-ruiters droomt Greve van de Olympische Spelen in Rio. Het is volgens hem zeker mogelijk om in het team te komen. “Bij ons kan morgen alles weer anders zijn. Het heeft allemaal met de vorm van de dag te maken. Het is zaak om er op de belangrijke momenten te staan.”

STER reclame