Mobilisatie separatisten in Oost-Oekraïne

In het oosten van Oekraïne willen de pro-Russische separatisten de komende weken hun leger uitbreiden tot 100.000 strijders. 

Volgens de leider van de eenzijdig uitgeroepen republiek Donetsk, Zachartsjenko, is de maatregel nodig omdat de strijd in de regio is opgelaaid. Hij zei niet hoe hij alle mannen wil bewegen aan de oproep gehoor te geven. "Iedereen krijgt binnen elf dagen een oproep."

Het initiatief van Zachartsjenko is waarschijnlijk een reactie op het plan van Oekraïne om dit jaar 250.000 man te mobiliseren, zegt correspondent David Jan Godfroid. Of het lukt om 100.000 mannen bij elkaar te krijgen, is nog de vraag. "De mobilisatie van Kiev is gedwongen, die van Zachartsjenko is vrijwillig."

'Oproep Zachartsjenko vooral grootspraak'

De mobilisatie geeft aan hoe serieus de separatisten zijn.

Correspondent David Jan Godfroid

Godfroid ziet nog andere problemen voor de separatisten. "De soldaten moeten worden getraind, van wapens worden voorzien en er moet onderdak voor ze komen. Daar lijkt de kleine republiek absoluut niet toe in staat."

De oproep van Zachartsjenko is dan ook waarschijnlijk meer grootspraak, zegt onze correspondent. "Maar het geeft wel aan dat de opstandelingen in dit deel van Oekraïne zeer serieus zijn."

De separatisten proberen al dagen de strategisch belangrijke stad Debaltsevo in te nemen. Ze hebben de buitenwijken al bereikt en daarom zijn honderden mensen de stad ontvlucht. 

Toenadering

Intussen liggen ook wijken van Donetsk, die in handen zijn van de opstandelingen, onder vuur. Bij de gevechten zijn het afgelopen weekend tientallen burgers om het leven gekomen. 

De strijdende partijen hebben zaterdag tevergeefs in Wit-Rusland geprobeerd nader tot elkaar te komen. De Oekraïense oud-president Koetsjma, die namens de regering onderhandelde, zag al na vier uur dat er geen enkele toenadering was te verwachten en ging naar huis.

Het is onduidelijk wanneer de Oekraïense regering en de separatisten weer met elkaar om de tafel gaan zitten. 

STER reclame