NOS Nieuws

Zorgwerkers wachten op salaris januari

Duizenden zorgwerkers hebben nog geen salaris ontvangen over januari. Het gaat om zorgpersoneel dat wordt betaald uit de persoonsgebonden budgetten.

Zo'n 13.000 van de 70.000 hulpverleners die uit deze pgb's worden betaald, zitten nog zonder geld.

De problemen zijn een gevolg van een andere manier waarop de salarissen worden betaald. Tot en met vorig jaar ontvingen de hulpverleners hun salaris van de patiënten zelf. Omdat dit fraudegevoelig was, heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaling overgenomen, maar dat blijkt niet altijd goed te gaan.

We kunnen de hulpverleners niet in de kou laten staan

Directeur Saers van de belangenorganisatie Per Saldo

"Het gaat vaak om mensen die 20 tot 30 uur per week werken en daar hun hele inkomen uit halen", zegt directeur Aline Saers van de belangenorganisatie Per Saldo. "Intussen komen wel de rekeningen binnen van de hypotheek of voor de huur."

Ze vindt dat hulpverleners die hierdoor in de problemen komen, onmiddellijk een voorschot moeten krijgen. "Het gaat om een grote administratieve klus, maar iedereen wist dat dit eraan zat te komen. We kunnen de hulpverleners niet in de kou laten staan."

Saers heeft over deze kwestie contact met zowel de SVB als staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Morgen gaan zorgwerkers demonstreren bij het kantoor van de SVB in Utrecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl