De BICEP2 telescoop op de Zuidpool
NOS Nieuws

'Bewijs' oerknal onderuit gehaald

Een internationale groep wetenschappers concludeert uit nieuw onderzoek dat het recent aangedragen bewijs voor het ontstaan van het heelal niet deugt.

Vorig jaar maart meldden Amerikaanse wetenschappers van de Harvard-universiteit dat zij waarnemingen hadden gedaan met een telescoop die de Big-Bang-theorie ondersteunden. Collega's spraken van een spectaculaire doorbraak die de Nobelprijs verdiende.

Maar Amerikaanse en Europese onderzoekers zeggen nu dat de sporen van straling die vorig jaar werden geduid als een overblijfsel van een vroegere vorm van het heelal, waarschijnlijk te maken hadden met grote hoeveelheden ruimtestof.

'Inflatie'

De oerknal heeft volgens wetenschappers bijna 14 miljard jaar geleden plaatsgevonden. Volgens een theorie die zo'n dertig jaar geleden werd ontwikkeld, breidde het heelal zich daarna in extreem korte tijd uit.

Die uitbreiding wordt in wetenschappelijke kringen 'kosmische inflatie' genoemd.

Kerstman

Vorig jaar maart dachten onderzoekers met een telescoop op de Zuidpool voor het eerst sporen van die inflatie te hebben gezien. Maar die claim "is niet langer robuust", zegt de Fransman Jean-Loup Puget van het Europese Planck-onderzoeksteam.

Een Amerikaanse collega-onderzoeker zei tegen persbureau AP: "Het is een grote teleurstelling, zoiets als wanneer je erachter komt dat de Kerstman niet bestaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl