ANP

De Verenigde Staten hebben de sancties versoepeld tegen de Krim, het Oekraïense schiereiland dat vorig jaar door Rusland werd ingelijfd. Dat blijkt uit een document van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Inwoners van de VS mogen voortaan geld sturen naar en geld ontvangen van familieleden en vrienden op het schiereiland. Voorheen was daar toestemming voor nodig van de Amerikaanse autoriteiten. 

Amerikaanse banken mogen de transacties verwerken, maar het geld moet wel een particulier doel hebben. Inwoners van de Krim mogen op hun beurt weer bankrekeningen openen bij Amerikaanse instanties, ook alleen voor privégebruik.

Handelsembargo

De Amerikaanse president Obama verbood vorige maand de export van goederen, technologie en diensten naar de Krim, als straf voor de annexatie. Vorige week trokken Amerikaanse bedrijven zoals Mastercard, Visa en Google zich terug van het schiereiland vanwege de restricties. 

De sancties lijken versoepeld om gewone burgers zo veel mogelijk te ontzien. Volgens The Wall Street Journal is het Witte Huis nog steeds bezig met het verfijnen van de sancties om Rusland zo goed mogelijk te kunnen treffen.

STER reclame