Ochten krijgt monument voor evacuatie 1995
In Ochten is vandaag een monument onthuld dat herinnert aan de massale evacuatie van het rivierengebied in 1995. Twintig jaar geleden was het Gelderse dorp aan de Waal wereldnieuws toen de dijk daar dreigde door te breken. Er was een scheur in de dijk ontstaan door extreem hoogwater.
Sanne van Lent onthulde de plaquette. Zij is tijdens de grootscheepse evacuatie geboren. Het herinneringsteken is een initiatief van de dorpsraad van Ochten.
De waterstand in de Rijn, Maas en de Waal was eind januari 1995 gevaarlijk hoog, vanwege zware regenval in België, Frankrijk en Nederland. Op het hoogtepunt was het peil in de Rijn bij Lobith 16,68 meter boven NAP, zo'n 8 meter hoger dan normaal.
Een aantal dijken dreigde door te breken en bewoners werden gesommeerd het Gelderse rivierengebied te verlaten. Vooral de situatie in Ochten was kritiek. Honderden militairen bedwongen daar met tonnen zand een scheurende dijk.
250.000 mensen
De ontruiming van Rivierenland was een van de grootste evacuaties uit de recente geschiedenis. Ongeveer 250.000 mensen moesten huis en haard verlaten vanwege de hoge waterstand.
De regio herdenkt de gebeurtenissen in de komende weken. Er zijn boottochten, tentoonstellingen, een muziektheatershow en er wordt een film vertoond.