NOS Nieuws

Beveiligers NOS-gebouw maken het naar omstandigheden goed

Jan de Jong spreekt zijn dank uit

Het gaat naar omstandigheden goed met de beveiligers die gisteren te maken kregen met een indringer in het NOS-gebouw. Dat zei NOS-directeur Jan de Jong op een persconferentie. De mannen willen uit de publiciteit blijven.

De twee bewakers zijn monter en opgewekt. "Dat tekent hun professionaliteit", aldus De Jong. De beveiliger die indringer Tarik Z. naar een lege televisiestudio bracht en bij hem bleef, "heeft het beleefd als een avontuur".

Pistool en brief

Een keurig geklede man met een tasje meldde zich gisteravond even voor achten bij de NOS-receptie. Hij zei dat hij voor een radioprogramma kwam, maar kon niet zeggen voor welk programma.

"Na wat gepraat haalde hij een pistool en een brief uit zijn tas", zei De Jong. "Hij eiste tien minuten zendtijd in het Journaal van 20.00 uur en richtte het wapen op de beveiligers."

Blijven praten

Een van de twee aanwezige bewakers is vanaf dat moment continu met de man blijven praten. "Ik breng je naar boven en jij zorgt ervoor dat niemand iets overkomt. Steeds weer, steeds weer dat contact", zei de NOS-directeur.

Terwijl de ene beveiliger met de man mee naar de studio ging, waarschuwde de andere de politie.

 • Guus Dietvorst / NOS
  De beveiligingssluis van het NOS-gebouw. In hal geeft directeur Jan de Jong een persconferentie
 • Wilco Tielemans / NOS
  Veel media zijn afgekomen op de persbijeenkomst
 • Guus Dietvorst / NOS
  Directeur Jan de Jong en hoofdredacteur Marcel Gelauff
 • Guus Dietvorst / NOS
  Journalisten in de hal van de NOS
 • Wilco Tielemans / NOS
  Straalwagens voor het NOS-gebouw
 • Guus Dietvorst / NOS
  Jan de Jong sprak op de persconferentie zijn dank uit aan de beveiligers

NOS-directeur Jan de Jong sprak op de persconferentie verder zijn dank uit aan de beveiligers ("twee geweldige mannen"), de politie en de mensen van de NOS die gisteren in het NOS-gebouw waren toen een man met een wapen binnendrong.

Meer beveiliging

De politie noemt het gebouw van de NOS optimaal beveiligd, zei De Jong. De politie zal de komende tijd de beveiliging verder opschroeven en dat zal zichtbaar en onzichtbaar gebeuren.

De politie had wel last van filmende NOS-medewerkers tijdens de evacuatie van de redactie. Volgens de politie belemmerde dit de snelheid.

De Jong sprak verder over een drukbezochte personeelsbijeenkomst, vanmorgen in de kantine van de NOS. "We hebben uitleg gegeven over wat we gisteren gedaan hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl