Het aantal speelparadijzen neemt fors toe
NOS Nieuws

Markt van indoor-speeltuinen raakt vol

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Het aantal speelparadijzen neemt fors toe
Het aantal speelparadijzen neemt fors toe

Het aantal indoor-speelparadijzen in Nederland stijgt explosief. Sinds 2008 zijn er tientallen bijgekomen. Op dit moment telt Nederland 122 overdekte speeltuinen. De twee grootste franchise-organisaties in deze sector, Ballorig en Monkey Town, hebben ook dit jaar weer plannen voor zeker 12 nieuwe vestigingen.

Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalt het aantal kinderen de komende jaren met een paar procent. "En dus ligt verzadiging van de markt op de loer. Komen er niet te veel indoor-speeltuinen?", zegt Lennert Rietveld van marktonderzoeksbureau Van Spronsen & Partners in de inventarisatie De Indoor Speelparadijzen in beeld.

Daar staat dan weer tegenover dat volgens hetzelfde CBS de vergrijzing doorzet. Het aantal opa's en oma's stijgt en zij hebben juist steeds meer tijd om met (klein)kinderen op pad te gaan. "Naar een speelgoed-paradijs bijvoorbeeld."

Springen, klimmen, klauteren, kruipen en glijden: de overdekte speeltuin voorziet in een grote behoefte. "Vooral ouders met een smalle beurs zie ik hier steeds vaker terugkomen", zegt Pascal de Pon, ondernemer van Monkey Town in Breda. "Soms wekelijks. Kijk, het is simpel: voor zeven euro ben je hier binnen, desnoods een hele dag. Bij De Efteling betaal je 35 euro."

Concurrentie

Door de hevige concurrentie zal het speelparadijs dat wil overleven, zich wel verder moeten ontwikkelen. Rietveld: "Mensen zijn bereid te betalen voor extra voorzieningen en extra beleving. Dat is gewoon een kans voor de speelparadijzen", zegt Rietveld.

De speeltuin zou kunnen kiezen voor een verbreding naar familie-entertainment, zodat ook de ouders of begeleiders zich kunnen vermaken. Niet onbelangrijk zijn ook de mogelijkheden in de horeca. "Een buffet, meer mogelijkheden voor avondeten (zoals pannenkoeken), een coffeebar, vegetarisch: alles is mogelijk natuurlijk", aldus de onderzoeker.

En ook het opzetten van een kleinere variant van het speelparadijs, voor locaties als Schiphol, winkelcentra of ziekenhuizen, behoort volgens de onderzoekers tot de mogelijkheden. "Daar zijn wij zeker naar aan het kijken", zegt ondernemer De Pon in Breda. "Denk maar aan de woonboulevard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl