Beelden van Tarik Z. in studio 10
NOS Nieuws

Wat weten we van Tarik Z.?

De man die gisteravond het NOS-gebouw binnendrong was de 19-jarige Tarik Z. Wat is er, behalve zijn naam, nog meer bekend over hem?

Z. groeide op in Zoetermeer, maar hij woont tegenwoordig met zijn familie in een boerderij tussen Pijnacker en Nootdorp. Zijn moeder en stiefvader kweken daar palmen en houden paarden.

Tarik was eigenzinnig, maar mengde zich wel in de groep. Hij sloot zich niet af.

Oud-klasgenoot van Tarik Z.

Tarik Z., die over twee weken 20 jaar wordt, studeert sinds september Molecular Science & Technology in Delft en Leiden. Daarvoor zat hij op het vwo in Voorburg. Het laatste jaar heeft hij twee keer gedaan, afgelopen zomer haalde hij zijn examen.

Volgens een oud-klasgenoot, die niet bij naam genoemd wil worden, had Z. niet veel vrienden op de middelbare school, maar was hij wel op een normale manier sociaal. "Hij was eigenzinnig, maar mengde zich wel in de groep. Tarik sloot zich niet af."

Die eigenzinnigheid uitte zich volgens de oud-klasgenoot in een rijke fantasie. "Hij ging helemaal op in dingen, leefde vaak in zijn eigen wereld. De laatste jaren was hij ook veel bezig met complottheorieën, over vrijmetselarij en New World Order." Dat is een theorie over een geheime elite die de wereld bestuurt.

Arrestatie in Studio

Hij hield ervan om in de schijnwerpers te staan en hij was gefascineerd door de danspasjes van Michael Jackson

Oud-klasgenoot van Tarik Z.

Michael Jackson

Volgens de voormalig klasgenoot hield Tarik Z. ervan om in de schijnwerpers te staan. "Hij was gefascineerd door de danspasjes van Michael Jackson, die hij perfect nadeed. Tarik trad ook regelmatig op op schoolavonden."

Gisteravond beweerde Z. in een dreigbrief dat hij deel uitmaakte van een team van "vijf plus 98 hackers" dat klaarstond voor een cyberaanval. Hij wilde op tv "zaken naar buiten brengen die de huidige samenleving in twijfel trekken". Tarik Z. zei verder dat hij handelde in opdracht van geheime diensten.

Tarik Z. is vannacht verhoord door de politie in Hilversum. Hij zit nog vast. Zijn huis in Pijnacker is vannacht doorzocht. Z. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verboden wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl