Tarik Z. wordt gearresteerd door de agenten in de studio
NOS Nieuws

'Laten we alerter zijn op verwarde mensen'

De gezondheidszorg moet extra alert worden op verwarde mensen. Die oproep doet psychiater en hoogleraar Hjalmar van Marle naar aanleiding van het incident in het NOS-gebouw.

Van Marle, die is verbonden aan de Erasmus Universiteit, maakt zich zorgen over het gevaar dat van zogenoemde lone wolves uitgaat.

Hij verwijst onder meer naar de man die zondag in Groningen met een mes omstanders bedreigde en naar Bart van U., de verwarde man van wie DNA is aangetroffen in het huis van de vermoorde politica Els Borst.

Psychiater en hoogleraar Hjalmar van Marle

We moeten allemaal extra alert zijn. Net zoals we letten op verdachte pakketjes op het station.

Hjalmar van Marle

"Wat mij zorgen baart is dat zulke eenlingen op straat schade aanrichten", zegt Van Marle in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem moeten alle Nederlanders alerter worden op verwarde mensen. "Net zoals we letten op verdachte pakketjes op het station."

Van Marle doet die oproep in het bijzonder naar zijn collega's in de zorg. "Vaak hebben we zulke mensen wel eens gezien. En soms zien we ze niet terug. Ik denk dat we daar als zorgprofessionals extra aandacht aan moeten geven."

'Wereldzaken'

De 19-jarige indringer Tarik Z. eiste gisteravond zendtijd in het Achtuurjournaal van de NOS. Hij wilde praten over "wereldzaken" en "zaken naar buiten brengen die de huidige samenleving in twijfel trekken". Hij handelde naar eigen zeggen in opdracht van geheime diensten.

Van Marle noemt het verhaal van Z. onsamenhangend. "Hij had een manier van denken die te vaag is, die erop wijst dat hij verward is", zegt hij. Ook viel de psycholoog op dat Z. besluiteloos was.

Beelden gijzeling NOS studio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl