Islamitische Staat zou de Jordaanse straaljagerpiloot willen ruilen tegen terroriste Sajida al-Rishawi
NOS Nieuws

Grote onduidelijkheid rond gevangenenruil Jordanië

Jordanië eist bewijs van Islamitische Staat dat de gevangen Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh in leven is, voordat Amman besluit tot een gevangenenruil. Gisteravond verstreek de deadline voor de uitwisseling van IS-gevangenen tegen een veroordeelde Iraakse terrorist.

Over het lot van de tweede gegijzelde, de Japanse journalist Kenji Goto, bestaat eveneens onduidelijkheid.

IS dreigde gisteren in een audio-boodschap dat de Jordaanse piloot zou worden gedood als Jordanië de terroriste Sajida al-Rishawi niet voor zonsondergang zou vrijlaten bij de grens met Turkije. In ruil voor Rishawi zou de Japanse gevangene worden vrijgelaten. Het is niet zeker of de boodschap afkomstig is van IS.

Vertrouwen

Familieleden van Kaseasbeh zeggen van een betrouwbare bron te hebben gehoord dat de piloot nog leefde vlak voor het verstrijken van de deadline. Maar dat gaat de Jordaanse autoriteiten niet ver genoeg.

De Japanse regering zegt nauw samen te werken met Jordanië in deze zaak. "We hebben een groot vertrouwen in de Jordaniërs dat ze zullen helpen bij de redding van de Japanse journalist", liet een regeringswoordvoerder eerder vandaag weten.

"Ik ben bang dat dit de laatste kans is om mijn mans leven te sparen", zei de vrouw van Goto afgelopen nacht.

Druk

De Jordaanse regering staat onder zware druk van de publieke opinie om te onderhandelen met de IS-extremisten over de vrijlating van de piloot. Die stortte tijdens een operatie van de coalitie tegen IS op 24 december neer in Syrië en werd direct gevangengenomen.

Onder meer de VS is fel tegen onderhandelingen met terroristische organisaties zoals Islamitische Staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl